DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Ukrainakriget ger stor osäkerhet

Volvo Cars fabrik i Torslanda. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Ekonomi (TT)

Svensk ekonomi står stark – för tillfället i alla fall. Kriget i Ukraina innebär stor osäkerhet framöver, spår Nordea i en ny konjunkturrapport.

Storbanken lyfter de stigande energi- och drivmedelspriserna som något som nu ger tydliga konsekvenser.

"Flaskhalsar med fraktpriser och brist på insatsvaror samt höga energipriser var en stor utmaning redan innan den ryska invasionen av Ukraina. Den dramatiska uppgången av energi- och drivmedelspriserna påverkar företag och hushåll i hela landet", säger Susanne Spector, chefsanalytiker hos Nordea.

Positiva faktorer är enligt storbanken att svensk ekonomi är stark för närvarande med låg arbetslöshet och en tydlig återhämtning i ekonomin efter pandemin.

Dessutom är den svensk exporten till respektive importen från Ryssland marginell, poängterar banken.

”De direkta effekterna på svensk BNP blir därmed sannolikt små. Samtidigt drabbas svenska företag som verkar i Ryssland hårt och många företag pausar helt sin verksamhet i landet”, skriver Nordea i rapporten.

På ett regionalt plan ser man samtidigt en svagare återhämtning i Västsverige som en konsekvens av bristen på insatsvaror som halvledare vilket har en stor betydelse för fordonsindustrin, till exempel Volvo Cars och Volvo lastvagnar.

”Kriget i Ukraina påverkar Västsverige och det finns risk för ytterligare störningar i leveranskedjorna”, skriver banken.