DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Börsnedgång dämpas efter rysk samtalsinvit

Geopolitisk oro kring Ukraina och Ryssland och räntefrossa präglar marknaden. Arkivbild. Bild: Joakim Ståhl/SvD/TT

Börs (TT)

Stockholmsbörsen faller i en ny våg av oro kring Ukrainakonflikten. Men nedgången dämpas något sedan Rysslands regering öppnat för nya samtal med väst.

Oron för ett nytt ryskt angrepp på Ukraina slog klorna i börsen på måndagen, sedan USA:s regering varnat för en nära förestående rysk invasion. Ovanpå Ukrainaoron präglas marknaden av räntefrossa.

En dålig cocktail för börsen, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

När det såg som dystrast ut under måndagen var börsen nere på omkring minus 4 procent, men börsen vände sedan uppåt något under eftermiddagen.

Det pekade nedåt på bred front även på ledande Europabörser. Wall Street öppnade veckan nedåt i terminshandeln.

– Det handlar förstås om en oro för att Ryssland ska invadera Ukraina. Geopolitisk oro är tillbaka på börsen, säger Maria Landeborn.

"En dålig cocktail"

Ovanpå detta kommer den växande oron för effekter av räntehöjningar för att få bukt med den snabbt stigande inflationen. Räntefrossan har tilltagit sedan USA överraskat på 7,5 procents inflation i januari.

Samtidigt blåser det osäkra läget kring Ryssland och Ukraina upp energipriserna, både vad gäller gas och olja.

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg, ser risker för bakslag vad gäller såväl konjunktur som inflation – via högre energipriser – om konflikten mellan Ryssland och Ukraina/Nato förvärras.

"Bolag med stor exponering mot Ryssland kan förstås drabbas hårdare men det är generellt negativt. Både cykliska bolag och aktier med höga värderingsmultiplar kan drabbas negativt", skriver han i ett mejl till TT.

Nedgången på Stockholmsbörsen var bred med samtliga aktier i OMXS30-index på minus. Medicinteknikbolaget Getinge föll och 4,8 procent och molntjänstbolaget Sinch backade 4,3 procent.

Investmentbolag som Kinnevik och Investor tog också stryk, ned med 2,5 respektive 3,2 procent. Storbanken SEB backade 3,4 procent, medan konkurrenten Nordea tappade 2,0 procent.

Fastighetsaktier drogs också med nedåt, med kursfall på 4,0 procent för SBB och 5,1 procent för Balder.

Faller över 12 procent

Vårdbolaget Medicover, med verksamhet i Ukraina, föll 6,2 procent. En annan exponerad aktie är verkstadskoncernen Ferronordic, med mycket export till Ryssland, som faller 13,2 procent.

Men det är svårt att peka ut exakt vilka aktier man ska undvika i turbulensen, enligt Esbjörn Lundevall.

"Det är nästan lättare att vända på frågan och konstatera att bolag som Swedish Match och Axfood kommer att drabbas minst. Vissa råvarutillverkare som norska oljebolag är till och med vinnare, åtminstone på kort sikt"

Svagaste kronan sedan 2020

På valutamarknaden är det också stökigt, när investerare söker sig till säkra tillflyktsorter som dollar och schweiziska franc.

Kronan återhämtade sig sedan Ryssland öppnat för samtal, men föll som mest till kurser kring 10:67 kronor per euro och 9:46 kronor per dollar – de svagaste noteringarna sedan maj–juni 2020.