ELKRISEN

SBAB: Räkna med svängningar i elpriserna

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Svängarna i elpriserna påverkar bostadspriserna på liknande sätt som förändrade räntor, säger Robert Boije, chefsekonom SBAB i ett pressmeddelande.

Vintern har bjudit på exceptionellt höga elpriser och även om rör sig om tillfälliga höjningar, vittnar det om mer svängningar i energipriserna i spåren av omställningen mot mer hållbara energikällor.

Det slår inte minst mot småhusägare. I eluppvärmda hus har priserna ökat från 40 till 50 procent till följd av minskat oljeberoende.

I en rapport som SBAB genomfört har elpriserna ökat med 167 procent från 1994 till 2021, klart högre än konsumentpriserna i stort, (KPI) som ökat med 38 procent under samma period och hushållens disponibla inkomst, som ökat med 148 procent.

Mycket talar för att prisökningstrenden kommer att hålla i sig, enligt SBAB. Orsaker till detta är att el och överföringskapaciteten troligtvis inte kommer att kunna hålla jämna steg med den ökade efterfrågan.

Dessutom bidrar EU:s integrerade elmarknad och att Sverige är nettoexportör av el till fortsatt höga elpriser i framför allt södra Sverige de närmaste åren.

Rapport: Elkostnader – Insiktsrapport nr 5 2022