VALET 2022

Ny regering kan dröja minst ett par veckor

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) på väg till riksdagens talman. Bild: Tim Aro/TT

Politik (TT)

Moderatledaren Ulf Kristersson har fått uppdraget att försöka bilda ny regering. Men han kan sannolikt inte tillträda som statsminister redan nästa vecka.

Efter att ha träffat alla partiledare gav riksdagens talman Andreas Norlén uppdraget att sondera terrängen för en ny regering till Kristersson.

– Det har varit ett ganska enkelt beslut att fatta, säger Norlén.

Som väntat vill M, KD, L och SD se Kristersson som Sveriges nye statsminister. De fyra har tillsammans en riksdagsmajoritet med 176 mandat mot 173 för de rödgröna.

Talmannen har inte gett Kristersson något datum för när sonderingen ska vara klar. Det ska den talman som väljs av riksdagen på måndag få avgöra.

Tar längre tid

Riksdagen öppnar på tisdag och teoretiskt kan man, enligt Norlén, tänka sig att en statsministeromröstning kan hållas redan nästa vecka.

– Jag bedömer att det kommer att ta längre tid än så, säger han.

Även de andra partiledarna bedömde att det handlar om några veckor i bästa fall.

SD-ledaren Jimmie Åkesson ser regeringsförhandlingarna som grunden för ett långsiktigt samarbete. Han vill bryta "hundra år av socialdemokratisk hegemoni i Sverige".

– Då är det viktigt att det blir rätt från början. Vi har ingen anledning att forcera detta, säger Åkesson.

Är optimistiska

Talmannen Norlén är dock övertygad om att det inte kommer att dröja lika länge innan Sverige får en ny regeringen som det gjorde efter valet 2018. Då tog det 134 dagar.

– Då ägnades de första månaderna till att reda ut vilka partier som kunde och ville prata med varandra, säger Norlén.

Eftersom M, KD, L och SD redan före valet var överens om att ingå ett regeringssamarbete kunde Ulf Kristersson starta förhandlingar redan i torsdags.

De fyra partiernas ledare uttryckte på måndagen optimism om att få förhandlingarna i hamn.

– Det kommer att ta lite tid, men inte som för fyra år sedan, säger Kristersson.

Förhandlingarna handlar om flera saker: vilken politik den nya regeringen ska driva, formerna för samarbetet, fördelningen av viktiga poster i riksdagen och inte minst regeringens sammansättning.

Oklart om regering

Kristersson uppgav inför valet att han vill bilda en borgerlig regering, framför allt med M och KD. Han höll dock dörren öppen för L.

– Ingenting har förändrats i min hållning sedan valrörelsen, säger moderatledaren nu.

Liberalernas ledare Johan Pehrson står fast vid att L borde få vara med.

– Det finns många goda argument för att liberalerna ska sitta i den nya regeringen, säger han.

Det har spekulerats i om Liberalerna kan få problem med att få alla sina riksdagsledamöter att hålla sig till partilinjen i olika framtida riksdagsomröstningar. Pehrson pekar på att det vore bra för "känslan av att man har ett gemensamt uppdrag" om Liberalerna är med i regeringen.

Även Sverigedemokraterna vill vara med i en ny regering.

– Min utgångspunkt är fortsatt att Sverige skulle må väldigt bra av en majoritetsregering, säger Jimmie Åkesson.

Dörren stängd

Det skulle innebära M, KD, L och SD i samma regering. Men M, KD och L håller fortsatt regeringsdörren stängd för SD.

Trots att SD är större än M för Åkesson inte fram önskan om ministerposter som ett ultimativt krav. Han kan i stället hoppas på att få ökat inflytande på den nya regeringens politik och på att få tunga poster i riksdagen.

Ulf Kristersson uppger att han senast på söndag ska ge besked om hur förhandlingarna gått om hur olika riksdagsposter ska fördelas. Det handlar framför allt om vilka som ska vara ordförande i utskotten, och inte minst om vem som ska bli riksdagens talman.

Riksdagen ska välja talman för de kommande fyra år på måndag. Om de fyra högerpartierna blir överens, kan de avgöra valet.

Ingen av de partiledarna vill nu uttala sig om vem de vill se som talman, utan hänvisar till att förhandlingar pågår.

Det är inte uteslutet att nuvarande talman, moderaten Andreas Norlén, kan få fortsätta. På frågan om Norlén skulle vara intresserad uppger han att det svarar han på först om han blir tillfrågad av partierna.

Rättad: En tidigare version av texten angavs fel antal mandat för de båda sidorna.