RÄNTAN OCH INFLATIONEN

M: "Många kämpar – just nu behövs det mer"

Moderaternas ekonomiskpolitisk talesperson Elisabeth Svantesson Bild: Pontus Lundahl/TT

Politik (TT)

Regeringens förslag sågas av oppositionen. Bensin- och dieselpriset kan sänkas med många fler kronor med rätt åtgärder, enligt Moderaterna.

– Just nu behövs det mer, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT.

Regeringens förslag innebär bland annat sänkt pris på diesel och bensin med drygt 1,30 kronor litern. Det tycker Moderaterna är för lite.

– Det går att få ned priset vid pump minst fem kronor per liter och därför tänker vi fortsätta driva vårt förslag i riksdagen och söka majoritet för det, säger Svantesson.

Moderaterna har lagt förslag som enligt partiet sänker priset på diesel med fem kronor och "flera kronor" vad gäller bensin.

– Många kämpar för att få sin ekonomi att gå ihop, många småföretagare, lantbrukare och skogsbrukare har det väldigt tufft, och då behöver vi göra mer, och det är fullt möjligt, säger hon.

Grundläggande

Regeringens övriga förslag har ett grundläggande fel, anser hon.

– I grund och botten så ger Socialdemokraterna väldigt mycket bidrag, så att människor ska ha råd att betala höga skatter. Man borde vända på det där, det är bättre att sänka skatterna, till exempel på drivmedel i stället för att ge bidrag, säger Svantesson.

Oscar Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, är inte imponerad.

– Det är regeringen i ett nötskal, man höjer skatterna så till den grad att folk inte har råd att betala och då börjar man höja bidragen i stället. Det är fel ekonomisk politik.

"Gnuggar händerna"

Både punktskatten och momsen på bensin och diesel behöver sänkas, samt den "kraftigt ogenomtänkta reduktionsplikten".

– Det är lite stötande i någon mening. Staten och finansministern kan sitta och gnugga händerna för att de tjänar massor av pengar samtidigt som hushållen och näringar går på knäna, säger Sjöstedt.

Sverigedemokraterna kommer inom kort att presentera förslag som de menar skulle sänka dieselpriset med 9,75 kronor litern och 6,50 kronor för bensin.

Framför allt vill partiet sänka reduktionsplikten.

– Sverige har en helt extrem linje visavi EU och resten av världen, säger Oscar Sjöstedt.

Owe Nilsson/TT

Niklas Svahn/TT