DEBATTEN OM LAS

CSN blir ansvariga för det nya studiestödet för vuxna

Bild: Jessica Gow/TT

CSN ska sköta det nya stödet för vuxenutbildning, rapporterar DN. Vuxenutbildningen är en stor del av det LAS-paket som regeringen väntas presentera.

Under hösten 2020 tecknade PTK en principöverenskommelse om ett nytt huvudavtal för den privata arbetsmarknaden med Svenskt Näringsliv. Senare anslöt sig även IF Metall och Kommunal. I överenskommelsen ingår ett nytt statligt stöd för vidareutbildning under arbetstid. Detta stöd ska administreras av Centrala studiestödsnämnden.

Stödet innebär att arbetstagare ska få vara lediga med betalning under 44 veckor för heltidsstudier, det finns också möjlighet till att dela upp utbildningen. Berättigade till stödet är de som arbetat minst 16 timmar per vecka under minst åtta år.

Ersättningen ska ligga på 80 procent av lönen upp till 20.500 kronor i månaden. Utöver det kan man få ett ”kompletterande studiestöd” som arbetsgivaren står för.

Det nya stödet för vuxenutbildning beräknas kosta staten 8 miljarder kronor per år om drygt 50.000 personer utnyttjar stödet, varav hälften utnyttjar alla 10 stödmånader.

CSN tar hand om nya studiestödet för yrkesverksamma