USA:S EKONOMI

Biden vill inte byta Fed-chef

Jerome Powell nomineras till fyra år till som centralbankschef. Arkivbild Bild: Drew Angerer/AP/TT

Ekonomi (TT)

Räntor och dollarn stiger sedan Jerome Powell nominerats till fyra år till som chef för för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed). Bidenregeringens penningpolitiskt mjukare alternativ, Lael Brainard, fick nöja sig med att bli vice Fed-chef.

Jerome Powell mandat löper ut i februari. Hans nya mandat måste sedan han nu har nominerats av Bidenregeringen också godkännas av USA:s senat för att få fortsätta uppdraget.

– På sikt tror jag det är bra att man avpolitiserar vem som är centralbankschef. Det ger trygghet och långsiktighet när det gäller penningpolitiken, säger Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, om beskedet från Vita huset.

– Det är en viktig signal om oberoende och jag tycker det stärker Feds mandat, tillägger han.

Utsedd av Trump

Powell är republikan och var i början av 1990-talet statsråd på Finansdepartementet och han nominerades till posten som Fed-chef av president Donald Trump.

Dollarn och räntorna på amerikanska statsobligationer lyfter efter beskedet från Bidenregeringen att man trots Powells politiska hemvist vill se honom leda Fed i fyra år till. Terminskontrakten pekar samtidigt uppåt på börserna på Wall Street.

President Joe Biden hade som alternativ kandidat Lael Brainard, som sedan tidigare är en av sju Fed-guvernörer och som tidigare i karriären bland annat var statsråd i Obamaregeringen. Hon sågs som ett penningpolitiskt något mjukare alternativ, mer benägen att förespråka låga räntor och stimulanser än Powell.

Brainard fick nu nöja sig med att bli vice centralbankschef.

Annan syn

Mattias Persson tror inte att Fed under Brainards ledning skulle ha fört någon väsensskild penningpolitik.

– Men hon har en lite annan syn på regleringar, kanske framförallt av den finansiella sektorn, säger han.

Nomineringen av 68-åringen Powell till fyra år till som Fed-chef var inför beskedet stalltipset bland analytikerna. Han tillträdde posten i februari 2018 och efterträdde då Janet Yellen, som numera är finansminister i Bidenregeringen.

Powell fick under de första åren på posten utstå mycket kritik från Donald Trump för att han inte sänkte räntorna. Men han stod på sig och har sedan vunnit stor respekt över partigränserna i USA:s kongress för sin hantering av pandemin och sitt stora fokus på USA:s arbetsmarknad i utformningen av krishanteringen.

Bidenregeringen skriver i ett uttalande att beslut fattade av Fed under Powells ledning varit avgörande för att hjälpa USA:s ekonomi på fötter i pandemin och bidragit till att skapa 5,6 miljoner nya jobb på knappt ett år och tryckt ned arbetslösheten till 4,6 procent – två år tidigare än väntat.

"Takten på vår ekonomiska tillväxt är högre än resten av den utvecklade världen", skriver Vita huset.

Joakim Goksör/TT