Merkel tackar för sig – efter 107 toppmöten

Angela Merkel smet ut från ett EU-toppmöte 2016 för att köpa pommes frites. Bild: Maison Antoine/TT

EU/Tyskland (Bryssel, TT:s utsände)

Inte mindre än hundrasju EU-toppmöten har Angela Merkel hunnit med under sina sexton år vid makten.

Mycket tyder på att veckans träff blir den sista. Kanske firar hon med Brysselspecialiteten pommes frites?

Tre svenska statsministrar, fyra franska presidenter och fem brittiska premiärministrar. På sexton år har Angela Merkel avverkat många europeiska stats- och regeringschefer under utdragna toppmöten och tillhörande nattmanglingar i Bryssel.

Merkel har ett omvittnat litet sömnbehov, en stor fördel i EU-sammanhang, där diskussionerna ofta pågår in på småtimmarna. Själv har hon jämfört sin förmåga att ackumulera sömn med kamelernas förmåga att lagra vatten.

Strut med sås

Trött blev hon dock vid ett toppmöte om Storbritanniens framtid i EU 2016, då maten i toppmötesbyggnaden i Bryssel tröt. När den redan uppskjutna lunchen ställdes in fick Merkel nog och gick till en pommes frites-kiosk på närbelägna Place Jourdan, där hon beställde in en strut med Belgiens gastronomiska stolthet, tillsammans med andalousesås – majonnäs med smak av tomat och paprika.

När TT:s utsände fem år senare tittar förbi samma kiosk på en strut och frågar om den tyska kanslern får gratispommes om hon kommer förbi igen blir det blankt nej. "Bien sûr" måste Madame Merkel betala, konstaterar kvinnan bakom disken, med glimten i ögat.

– Det är samma för alla.

Löfven: Merkel "enastående"

Statsminister Stefan Löfven (S), som själv gör sitt sista toppmöte, är förtegen om huruvida det blir något avskedsfirande med Merkel på tu man hand. Men han hyllar den tyska ledaren som "enastående".

– Det är bara att buga för hennes insats för Tyskland och Europa. Hon har varit väldigt viktig, och gjort en väldigt, väldigt stark insats, säger han till TT.

– Tyskland och Sverige har en bra relation och är likasinnade i många frågor, och vi har också en bra personlig kontakt. Jag uppskattar det samarbetet väldigt mycket.

Obama: "Danke schön"

Vid torsdagens arbetsmiddag med EU-ledarna – provensalsk grönsakssoppa, havsabborre och hallonbakelse – stod en avskedsskål för både Merkel och Löfven på programmet, enligt Politico. På fredagen tackades hon av mer formellt av rådsordföranden Charles Michel, som enligt en källa inne på mötet jämförde EU utan Merkel med Paris utan Eiffeltornet.

– Du är ett monument, ska Michel ha sammanfattat Merkels gärning, innan EU-ledarna gav henne stående ovationer.

Den amerikanske expresidenten Barack Obama säger i ett förinspelat filmklipp att det är kännetecknande för Merkels karaktär att hon troligen inte är så förtjust i att stå i centrum för uppmärksamheten, utan hellre bara jobbar på.

– Jag är tacksam över att ha fått bli din vän, att få beskåda hur du använde ditt goda humör, din kloka pragmatism och din obevekliga moraliska kompass för att fatta svåra beslut genom åren, säger han, och avslutar med ett "danke schön!".

Löfven gav ryggsäck

Av Löfven fick Merkel en Fjällräven-ryggsäck, erfar TT. Den lär komma väl till pass, då hon är förtjust i att vandra i Sydtyrolen. Till paketet hörde ett litet kort med en älg på.

Vill Merkel fira vidare på fredagen och ta en helkväll i Bryssel är det inte omöjligt att hon styr stegen mot Grand Place och restaurangen Le Roy d'Espagne, där hon trakterades av sin Luxemburgkollega Xavier Bettel efter ett toppmöte 2018.

– Vi tog ett glas kolleger emellan, förklarade Bettel då, efter att de två fångats på bild tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron och Charles Michel, som då var Belgiens premiärminister.

Lovar gratis öl

Kyparen TT pratar med tre år senare på uteserveringen vid det kullerstensbelagda torget i hjärtat av Bryssel har inte fått någon indikation på att Merkel kommer att titta förbi igen. Men skulle det bli så lovar han en gratis öl till kanslern.

Det är ju trots allt hennes sista toppmöte.

– Inga problem, säger han.

Pontus Ahlkvist/TT