CORONAVACCINERINGEN

Vaccinsamordnaren: Har vaccin, men inga armar

Eva Melander, smittskyddsläkare, och Maria Landgren, vaccinationssamordnare och läkemedelschef, under Region Skånes presskonferens. Bild: Johan Nilsson/TT

Coronaviruset (TT)

För få unga vaccinerar sig, varnar Region Skåne.

– Vi har vaccin, men inga armar, säger Maria Landgren, vaccinationssamordnare.

Samtidigt väljer regionen att successivt avveckla de stora vaccinationsställena.

Smittspridningen av coronaviruset ökar i Skåne samtidigt som vaccinationstäckningen i de yngre åldersgrupperna är för låg, uppger region Skåne på en presskonferens.

– Det är en för låg nivå i framför allt grupperna 18–39 år, men även i viss mån bland 40- och 50-åringarna, säger Maria Landgren, vaccinationssamordnare.

Vaccin och tider finns det gott om.

– Det finns ingen anledning att vänta. Det finns vaccinationsställen i alla kommuner, det finns drop-in på vissa ställen och det är öppet på kvällar och helger, säger Landgren.

"Flexibiliteten måste bibehållas"

Under september kommer dock regionen att successivt fasa ut nuvarande vaccinationsställen, som drivits av privata aktörer. Från och med den sista oktober ska vaccineringen endast ske på skånska vårdcentraler.

TT: Är det rätt väg att gå för att nå de yngre åldrarna som kanske eftersträvar flexibilitet?

– Flexibiliteten måste bibehållas och vi har gott om vårdcentraler. De har skött vaccinationsinsatsen hos de äldsta och ner till 60 år på ett alldeles utmärkt sätt med en hög tillgänglighet och hög vaccinationstäckning, säger Maria Landgren.

TT: Men om man tar bort drop-in och stora vaccinationsställen försvinner väl flexibiliteten?

– Det är väl så att vi behöver jobba med förbokade tider, uppsökande verksamhet. Intensifiera arbetet för att nå de sista som inte har vaccinerat sig.

Förbokade tider för ungdomar?

Enligt Maria Landgren är det fler regioner i Sverige som successivt kommer att avveckla de upphandlade vaccinationsställena.

Nyligen öppnades vaccineringen av 16–17-åringar i Sverige och i Skåne har runt 40 procent i åldersgruppen tagit en första dos. I region Uppsala är den siffran över 70 procent. Det är klart bäst i Sverige och en av förklaringarna tros vara att ungdomar i den regionen har fått förbokade tider för vaccinering.

– Vi diskuterar absolut förbokade tider. Uppsala har ju varit otroligt framgångsrika, säger Maria Landgren.

Enligt Landgren kan det även vara ett alternativ för framtiden att vaccinera på gymnasieskolor.

Daniel Kihlström/TT

Fakta

Förra veckan ökade antalet smittade fall i region Skåne med 46 procent jämfört med veckan innan, enligt statistik från tisdagen. Vecka 33 rapporterades drygt 900 fall.

Ökningen sker i alla åldrar, men två tredjedelar av fallen är bland personer i åldrarna 10–39 år.

Fem personer i region Skåne vårdas på intensivvårdsavdelning för covid-19 och 23 personer är inlagda på en vårdavdelning.

Under augusti har antalet patienter i regionen inlagda på intensiven för covid-19 pendlat mellan 2 och 7 stycken.

Källa: Region Skåne