REGERINGSKRISEN

M lovar C satsningar på landsbygd

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Moderaterna lovar Centern ett landsbygdspaket för att lösa regeringskrisen.

I utbyte behöver C släppa fram Moderatledaren som statsminister.

M-ledaren Ulf Kristersson har påbörjat sonderingarna för att se om det går att bilda en borgerlig regering.

Centerpartiets stöd är nyckeln för att Kristersson ska accepteras av riksdagen. Nu kommer M med ett erbjudande till C i form av ett landsbygdspaket.

– Vi lovar Centern att genomföra detta om de släpper fram en borgerlig regering med Ulf Kristersson som statsminister, säger M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Fler glesbygdspoliser

Landsbygdspaketet består av flera delar. En punkt är att regioner i Norrland ska få behålla en del av vinsten från vind- och vattenkraft i form av en regional fastighetsskatt på sådana kraftverk.

En annan punkt är att polistätheten ska öka i glesbygden genom att en borgerlig regering ger Polismyndigheten ett sådant uppdrag.

– Man ska känna trygghet i att polisen kommer när man behöver den, oavsett var i landet man bor, säger Svantesson.

En tredje punkt i paketet är ett statligt stöd för att renovera glesbygdsmackar, för att därmed bromsa bensinmacksdöden i glesbygden.

M lovar också att anslå pengar till Norrbottniabanan, så att bygget kommer i gång.

Moderaternas erbjudande till C innebär dessutom att göra strandskyddet mer flexibelt och att slå vakt om den privata äganderätten till skogen.

– Det här kommer aldrig en vänsterregering att leverera, säger Svantesson om landsbygdspaketet.

Rapport på fredag

Ulf Kristersson ska avlägga rapport till riksdagens talman på fredag om hur sonderingarna för en borgerlig regering gått. En statsministeromröstning om Kristersson kan komma att hållas på måndag.

Om partierna röstar som de hittills sagt, väntas en röst saknas för att Kristersson ska släppas fram. Därför är det viktigt för honom att få Centern att acceptera honom.

Centerns främsta invändning mot att släppa fram en borgerlig regering bestående av M och KD är dock att en sådan regering kommer att behöva ge Sverigedemokraterna inflytande.

Svantesson uppger att C bara behöver lägga ned sin röst och trycka på gul knapp för att släppa fram Kristersson som statsminister.

– Man kan trycka gult för Ulf Kristersson. Man behöver inte själv prata eller förhandla med SD, säger hon.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Niklas Svahn/TT