REGELKRÅNGLET
Efter slopat matkrav – Myllymäki överväger att starta bar
En fantastisk nyhet. Så beskriver stjärnkocken Tommy Myllymäki beslutet att se över regelverket för serveringstillståndet av alkohol. Nu överväger han själv att starta en bar, berättar han för TN.
Under onsdagen meddelade Regeringen att de kommer tillsätta en särskild snabbspårsutredning för att se över regelverket för serveringstillståndet av alkohol. Utredningen ska lämna förslag som gör att dagens krav på mat och kök tas bort.
Stjärnkocken Tommy Myllymäki, som bland annat vunnit tävlingen Årets kock, är jurymedlem i TV4-programmet Sveriges Mästerkock och driver Michelinkrogen Aira på Djurgården, välkomnar beskedet.
– Den regeln känns ganska förlegad och från en annan tid. Den som är konsument på en restaurang har nog inte ens tänkt att den finns. Det är när du som entreprenör vill servera alkohol som du då måste bygga ett kök, även om du bara vill öppna en cocktailbar och inte alls är intresserad av att servera maträtter. Så det är en fantastisk nyhet, säger han till Tidningen Näringslivet.
Om snabbutredningen landar i att helt slopa matkravet tror Tommy Myllymäki att det kommer öka kvaliteten på svenska barer.
– De som gör topprodukter i form av barer kommer kunna fokusera på det hundraprocentigt. Sen finns det folk som menar att det kommer leda till att det blir fler ”sunkhak”, men jag tror att det kommer reglera sig självt med konkurrensen. Och alkohollagstiftningen finns fortfarande där och ser till att de som inte sköter sig inte får servera vidare, säger han.
Överväger att öppna egen bar
Restaurangbranschen har länge kämpat med låga marginaler. Tommy Myllymäki hoppas att ett slopat matkrav kan leda till bättre marginaler, och tror att regelförenklingen kan leda till nya möjligheter och en ökad kreativitet i branschen.
– Till exempel kan du ha en restaurang där du serverar lunch på dagen men kör bara bar på kvällen. Du kan vara hur kreativ som helst när du får välja vilket utbud du har. Det öppnas en massa möjligheter som man inte tänkt på innan för att det funnits en begränsning. Jag tror att vi kommer bli mer internationella i Sverige tack vare det här, säger han.
Kommer du själv öppna en ny bar nu?
– Jag tänkte tanken direkt igår. Sen om det blir så, det vet jag inte, avslutar Tommy Myllymäki.