DEBATTEN OM LAS

Så ska las göras om

Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare i IF Metall, Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv och Johan Ingelskog, avtalssekreterare i Kommunal, i samband med att las-överenskommelsen skrevs under i höstas. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Arbetsmarknad (TT)

Bättre möjlighet till omställning, med stöd och utbildning när jobbet ryker. Priset de anställda får betala är sämre anställningsskydd, las (lagen om anställningsskydd).

I eftermiddag presenterar regeringen de tre så kallade las-utredningarna som ska avspegla det arbetsmarknadens parter under stort rabalder kom överens om i höstas i det så kallade las-avtalet. En hel del av parternas las-avtal ska in i lagstiftningen och det är där politiken kommer in.

Därefter håller Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal en egen presskonferens där de kommenterar regeringens utredningar.

Men långt ifrån alla är med på las-uppgörelsen. Stora delar av LO ställde sig utanför och Vänsterpartiet har stundtals hotat med att fälla regeringen om ingreppen i anställningsskyddet blir för stora.

Fakta

De tre parallella utredningarna som nu ska presenteras har sett över:

* Anställningsskydd och tillhörande a-kassefrågor.

* En ny omställningsorganisation som ska erbjuda och finansiera grundläggande omställnings- och kompetensstöd.

* Ett nytt och parallellt offentligt studiestöd.