NORDENS EKONOMIER

Miljarder kan sparas om gränshinder tas bort – ”Enkla åtgärder”

Bild: Mostphotos

Gränshindren i Öresund drabbar samhällsekonomin hårt. Nu visar en ny rapport från Greater Copenhagen att många miljarder kan sparas om hindren tas bort.

19 000 personer pendlar idag över Öresund. Men det skulle kunna vara många fler, skriver Greater Copenhagen i ett pressmeddelande. Förutsättningen är att en rad gränshinder tas bort.

I en ny rapport sätter organisationen siffror på produktivitetsvinster som skulle kunna uppnås genom specifika arbetsmarknads- och infrastrukturåtgärder.

Enligt pressmeddelandet visar analysen bland annat att:

  • 1,8 miljarder SEK per år kan genereras genom tvärnationella arbetsmarknadsåtgärder, som att göra färdigt revideringen av Öresundsavtalet (som reglerar skatter och pensioner för dem som arbetar och bor på andra sidan Öresund).
  • 9,4 miljarder SEK årligen i produktivitetsvinster kan realiseras genom att etablera två nya fasta förbindelser över Öresund.
  • Ett återinförande av ID-kontroller med transportörsansvar skulle leda till en årlig förlust på 6,7 miljarder SEK.

– Nu har vi konkreta siffror för hur mycket vi kan åstadkomma med några, enkla åtgärder. Därför vill vi uppmana de danska och svenska regeringarna att slutföra revideringen av Öresundsavtalet och genomföra en gemensam undersökning om nya fasta Öresundsförbindelser. Vi vet att vi tillsammans kan skapa den framgångsrika och internationellt konkurrenskraftiga region som det finns potential för, med stora fördelar för samhälle, företag och medborgare, säger Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen, i pressmeddelandet.

Pressmeddelande: Miljarder i samhällsekonomisk vinst om gränshinder över Öresund tas bort, visar ny analys från Greater Copenhagen

Läs analysen: “Produktivitetsvinster för Greater Copenhagen genom att bryta ner gränshinder över Öresund”