ARBETSMILJÖ

Nyktre alkoholisten Peder: Därför var det rätt att jag fick sparken

I sommar firar Peder Nordendahl 24 år som nykter. I slutet av 90-talet blev han uppsagd av sin arbetsgivare efter en misslyckad rehabiliteringsprocess, vilket han är glad för i dag. Bild: Privat

En person med droger i kroppen ska inte vara på arbetsplatsen. Det menar Peder Nordendahl, som själv blev uppsagd för att han var alkoholist. ”Är man missbrukare så fungerar man inte fullt ut på en arbetsplats”, säger han till TN.

Nyligen kunde Tidningen Näringslivet i en uppmärksammad artikel berätta om en tvist i Arbetsdomstolen om en man som fastnat i en narkotikakontroll på en byggarbetsplats och blivit hemskickad i ungefär två månader. Fackföreningen Byggnads ansåg att mannen inte hade varit påverkad vid testtillfället och att han borde ha rätt till lön under de veckor han var hemma, medan Installatörsföretagen menade att en person som har spår av droger i kroppen inte kan anses stå till arbetsgivarens förfogande.

En av dem som läste artikeln är 54-årige Peder Nordendahl, nykter alkoholist sedan 24 år. Under 1990-talet, då han fortfarande drack alkohol, arbetade han som tekniker på ett sjukhus. Till sist blev hans beteende där så ohållbart att hans arbetsgivare sa upp honom, något han är tacksam för i dag.

– I dag tycker jag att det borde ha varit ännu mer fokus på hur de andra påverkades av att jag inte hade kontroll över situationen. Är man missbrukare, eller som jag alkoholist, så fungerar man inte fullt ut på en arbetsplats och det innebär förstås risker även för kollegorna, säger han till TN.

”Det är inte okej att göra som jag gjorde. Man måste vara tillräknelig när man är på sin arbetsplats.”

1998 sa Peder Nordendals arbetsgivare upp honom efter att bland annat ha erbjudit rehabilitering via ett öppenvårdsprogram.

– Men jag skötte inte behandlingen utan fortsatte dricka, så till slut sa min arbetsgivare till mig att det här funkar inte längre. Ibland kom jag inte till jobbet, ibland kom jag dit men kunde sitta i timmar och skaka av ångest. Jag fungerade helt enkelt inte, säger han.

Hur kände du när du blev uppsagd?

– Då var jag ju bitter och förbannad. Jag tyckte inte att jag hade gjort något fel. Det var först när jag blev nykter år 2000 som jag fick en annan bild. Det är inte okej att göra som jag gjorde. Man måste vara tillräknelig när man är på sin arbetsplats. Jag fick bra hjälp från både kollegor och facket, men till slut insåg ju de också att det inte gick längre.

– Det positiva var att när jag väl blev uppsagd så blev det en väckarklocka att nu måste jag göra något åt detta. Jag bestämde mig för att nu ska jag visa de jävlarna som sa upp mig att de hade fel och att jag visst kunde sluta dricka. Och så blev det ju till slut också.

Vård och rehabilitering i första hand

Efter att Peder Nordendahl hade slutat dricka fick han ett nytt jobb som en resurs inom alkohol- och drogfrågor i arbetslivet, och har i den rollen ägnat sig bland annat åt utbildning på arbetsplatser. Sedan dess har han också hunnit med att vara egenföretagare och i dag arbetar han halvtid som vaktmästare. Men han brinner fortfarande för att försöka hjälpa människor som har hamnat snett.

– Sedan jag blev nykter ser jag på saken på ett helt annat sätt. Självklart ska man få hjälp om man behöver det, men vill man inte ta emot den hjälpen så ska man inte vara på arbetsplatsen.

En person som deltar i behandling eller liknande är tillfrisknande och ska då också kunna ha kvar sitt arbete, menar Peder Nordendahl.

– Men nekar man vård är man aktiv och då ska det få konsekvenser. Narkotika är förbjudet och ska inte accepteras på arbetsplatsen, men vård ska erbjudas. Alkohol är lagligt men det är inte acceptabelt att vara påverkad på jobbet.

Var det någon incident som inträffade med anledning av att du var onykter på arbetsplatsen?

– Nej, inget tydligt på det sättet. Men jag hade stora problem så något kunde verkligen ha gått fel. Och mina kollegor fick ju ständigt oroa sig. De var bra kamrater och jag förstår nu vilket helvete det måste ha varit för dem.

– Det är de som är runt omkring som är farligt ute. Ofta tänker man mer på den som har det problematiska beteendet och både fackets och arbetsgivarens insatser fokuseras runt den personen. Det är lite som med mobbning i skolan. Man borde flytta på den som är problemet i stället för den som är offret.

”Det är svårt att hålla sig ifrån det man är beroende av. Tro mig – jag vet hur svårt det är. Men det är alltid ett val att komma påverkad till jobbet.”

Peder Nordendahl ställer sig positiv till att arbetsgivare gör slumpvisa drogtester på arbetsplatser för att säkerställa att personalen är funktionsduglig, som han uttrycker det.

Den pågående tvisten i Arbetsdomstolen mellan Byggnads och Installatörsföretagen handlar just om en man som testade positivt i en slumpvis kontroll.

I det fallet menar Byggnads att personen i fråga inte var påverkad på arbetet, utan bara hade spår av cannabis i kroppen. Vad tänker du om det?

– Jag förstår ju att Byggnads vill skydda sin klient. Men för det första är ju cannabis olagligt. Och för det andra: har man spår av droger i kroppen så är man en användare och då ska man inte vara på jobbet. Det är inte okej.

– Och det är samma sak om man dricker mycket och har kvar spår av alkohol i kroppen i flera dagar, eller om man inte sover eller om man tar tunga mediciner. Man måste ta ett eget ansvar för när det är lämpligt att vara på jobbet, och i det fall då det gäller mediciner, se till att upplysa arbetsgivaren om det.

Peder Nordendahl tycker att det är viktigt att personer som har problem erbjuds stöd och hjälp, men menar att det också ligger ett ansvar på individen.

– Det är ett val man gör. Även om man har ett beroende så kan man göra det valet. Det är svårt att hålla sig ifrån det man är beroende av. Tro mig – jag vet hur svårt det är. Men det är alltid ett val att komma påverkad till jobbet. Och har man problem behöver man konsekvenser, det är så man hamnar på rätt köl igen.