DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Yrkeshögskolan får 40 000 nya utbildningsplatser: ”Mycket positivt”

Hanna Cederqvist, policyexpert inom kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv. Bild: Pressbild

40 000 nya utbildningsplatser på 477 utbildningar, varav 124 är inom utbildningsområdet teknik och tillverkning. Det blir verklighet när YH nu gör en historisk utbyggnad. ”Expansionen av yrkeshögskolan tar ett stort kliv”, säger Hanna Cederqvist, policyexpert kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv.

I december beslutade riksdagen att anslagen till yrkeshögskolan skulle öka med 15 procent på tre år. Satsningen innebär att det inom ett par år kommer att vara runt 100 000 personer som studerar på någon av landets yrkeshögskolor.

Många av de nya utbildningsplatserna är inom området teknik och tillverkning, men även samhällsbyggnad och byggteknik kommer att växa.

– Nu görs en viktig och välkommen satsning på fler utbildningar inom de områden där de behövs som mest. Nyindustrialiseringen, digitaliseringen och den gröna omställningen har skapat ett förändrat kompetensbehov och därför behöver vi också ett utökat och förändrat utbildningsutbud, säger Magnus Wallerå.

Utbyggnaden av Yrkeshögskolan välkomnas av Hanna Cederqvist, policyexpert inom kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv.

– Besluten innebär att expansionen av yrkeshögskolan tar ett stort kliv och fortsätter i rätt riktning. Efterfrågan på yrkeshögskolekompetens är stor i näringslivet och därför är det mycket positivt att vi nu får till fler yrkeshögskoleutbildningar som tar avstamp i företagens kompetensbehov, säger hon.

Pressmeddelande: Storsatsning på teknik och grön omställning när YH växer