FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Transportbranschen välkomnar Arlandasamordnare – ”stora värden står på spel”

Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen, vill se krafttag för att vända Arlandas negativa utveckling. Bild: Pressbild

En samordnare ska se över vad som kan göras för att få Arlanda att flyga igen. Beskedet glädjer Transportföretagen, som bland annat lyfter vikten av kollektivtrafik till och från flygplatsen. ”Nu måste vi vända utvecklingen”, säger vd Marcus Dahlsten i ett pressmeddelande.

Arlanda tappar mark till flygplatser i övriga nordiska länder och det svenska resandet med flyg är lägre än genomsnittet i Europa. Utvecklingen befaras få konsekvenser för näringslivet i Sverige, och flera röster har höjts för att något måste göras för att vända utvecklingen.

Nyligen kom beskedet att regeringen tillsätter Peter Norman som samordnare. Hans uppgift blir att se över vad som kan göras för att stärka Arlandas konkurrenskraft. Beskedet välkomnas av Transportföretagen, som lyfter fram vikten av bra resmöjligheter till och från flygplatsen.

– Nu måste vi vända utvecklingen. Det är stora värden som står på spel och tillgängligheten med flyg i och till och från Sverige behöver förbättras, inte försämras. Arlanda är en multimodal transportnod för människor och gods och flygplatsens framtida utveckling är mycket viktig för många av Transportföretagens medlemmar. Dessutom arbetar över 20 000 människor på och kring flygplatsen vilket gör Arlanda till en av Sveriges största arbetsplatser. Kommunikationsmöjligheterna till och från flygplatsen är redan problematiska och det är glädjande att Arlandasamordnaren även ska titta på detta, säger Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen, i ett pressmeddelande.

Peter Normans uppdrag ska redovisas senast den 31 maj 2025.

Transportföretagen: Transportföretagen välkomnar tillsättandet av Arlandasamordnaren