BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Skåne riskerar bli flaskhals när Fehrman Bält-förbindelsen öppnar

Experter varnar för trängsel både på Öresundsbron och vidare in i Skåne när Fehrman Bält-förbindelsen för med sig ökad trafik till Sverige. Bild: Johan Nilsson/TT

Fehrman Bält-förbindelsen kommer att innebära ökad trafik mellan Tyskland och Danmark, men också vidare upp till Sverige. Nu varnar flera experter för att Sverige inte är redo för det ökade trycket och att Skåne riskerar att bli en rejäl flaskhals. Det rapporterar tidningen Fokus.

Både Danmark och Tyskland rustar enligt Fokus upp sina järnvägsnät för att möta efterfrågan som Fehrman Bält-förbindelsen väntas medföra när den står klar om sex år. I Sverige skulle det också behövas en utbyggnad av både järnväg och motorväg, inte minst i Skåne, där trafiken kommer att passera på resan norrut i Sverige och mot Finland och Norge.

Om inget görs kan konsekvenserna bli kännbara för näringslivet, spår Nils Paul, infrastrukturexpert på Svenskt Näringsliv. Han efterfrågar omfattande investeringar inte minst i järnvägen.

– När man tittar på Fehmarn Bält-förbindelsen får man även titta på Sveriges ökade produktion som delvis beror på den nya gröna industrin. Den medför också ökade godstransporter, säger han till Fokus.

Fokus: Den svenska järnvägen byggs ut för långsamt