TESLAKONFLIKTEN

Även Norge dras in i Teslastrejken

Norska Fellesförbundet ger sig in i de svenska fackförbundens konflikt med Tesla. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT-NTB)

Fellesforbundet, Norges största fackförbund inom privat sektor, varslar om blockad mot leverans av Tesla-bilar, som en sympatiåtgärd med IF Metall. Sedan tidigare har Danmarks största fackförbund varslat om sympatiåtgärder.

– De tar striden mot ett fackfientligt bolag å hela arbetsmarknadens vägnar. Nu måste Tesla omedelbart acceptera IF Metalls krav om ett kollektivavtal, säger fackbasen Jørn Eggum till den norska tidningen Dagbladet Børsen.

Om Tesla inte tillmötesgått IF Metalls krav till den 20 december kommer Fellesforbundet verkställa blockaden, enligt Eggum.

– Det här är en klar signal till Tesla om att de inte kan transportera svenska Teslor genom Norge. Det kommer i så fall mötas av aktioner, och vi kommer att ta till alla nödvändiga åtgärder för att detta ska få effekt.

Under tisdagen varslade Danmarks största fackförbund 3F Transport om sympatiåtgärder. De organiserar chaufförer och hamnarbetare som kommer sluta att köra och lossa Tesla-bilar om inte företaget tecknar kollektivavtal inom 14 dagar.

Sedan slutet av oktober pågår i Sverige en långdragen strejk mot Tesla eftersom bilföretaget inte tecknar kollektivavtal med IF Metall.

Allt fler fackförbund har gett sig in i konflikten, som nu är inne på sjätte veckan. Under november gick nio svenska fackförbund in med sympatiåtgärder vid olika datum.