USA:S EKONOMI

Ännu ett avtal i bilarbetarstrejken

Tiotusentals arbetare har i flera veckor strejkat för högre lön och bättre villkor hos General Motors, Ford och Stellantis. Arkivbild. Bild: Steve Ruark/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP)

Bilarbetarstrejken i USA har kommit ytterligare ett steg närmare en lösning. Det amerikanska bilarbetarfacket UAW har nått ett preliminärt avtal med Jeep-tillverkaren Stellantis.

Det sker sedan facket i dagarna gjort en liknande överenskommelse med Ford, vilket innebär att endast ett avtal med General Motors återstår.

Stellantisavtalet, som ska godkännas av medlemmarna, gäller över 14 000 arbetare på bland annat fabrikerna i Michigan och Ohio.

Det nya förslaget är i huvudsak samma som det som träffats med Ford och innebär bland annat en löneökning på 25 procent över fyra och ett halvt år, samt höjda tillägg för en ökning på totalt över 30 procent, enligt UAW.

Överenskommelsen måste nu ratificeras av fackmedlemmarna vid ett möte, men precis som i fallet Ford kommer Stellantisarbetarna att återvända till arbetsplatsen.

Överenskommelsen hyllas av USA:s president Joe Biden.

"Jag applåderar UAW och Stellantis för att man kommit samman och nått ett historiskt avtal efter hårda förhandlingar i god anda som kommer att garantera arbetarna lönen, förmånerna, värdigheten och respekten som de förtjänar", säger Biden i ett uttalande.