DEN SVENSKA EKONOMIN

Debatt: Kommunerna behöver bli smartare på att använda skattemedel

Alexander Löfgren är doktor i industriell ekonomi och organisation samt utvecklare av kollektiv intelligens i offentlig och privat sektor Bild: Mostphotos, Pressbild

Att skjuta till mer pengar till kommuner och regioner är inte lösningen på deras problem. Det skriver doktor Alexander Löfgren på Altinget debatt. Istället behöver verksamheterna bli bättre på att hantera de föränderliga behoven, menar han.

Nuvarande offentliga förvaltningsmodeller är inte anpassade till den nya verkligheten, menar Alexander Löfgren, doktor i industriell ekonomi och organisation samt utvecklare av kollektiv intelligens i offentlig och privat sektor.

”Verksamheterna behöver bli bättre på att hantera föränderliga samhällsbehov, ökande digitalisering, och anställdas krav på ett meningsfullt och hållbart arbetsliv. Svaret är inte att vända upp och ned på organisationerna strukturellt eller ekonomiskt. Lösningen finner vi i kollektiv intelligens”, skriver han i en debattartikel i Altinget.

Han menar att situationen för Sveriges kommuner och regioner är komplex, men att den inte är omöjlig att lösa. Det som krävs är att ta sig an problemen genom smarta sätt att organisera, leda och samarbeta.

”De verkliga förlorarna om inget görs är alla vi skattebetalare och samhällsinvånare som faktiskt förväntar oss att kvaliteten inom vård, skola och omsorg upprätthålls även i framtiden”, skriver Alexander Löfgren.

Altinget debatt: Välfärden behöver använda det man redan har smartare