RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Oljepriset fortsätter uppåt – risk för ökad inflation

Oljepriset lyfter efter rapporter om låga lagernivåer och beskeden om fortsatta produktionsbegränsningar i Saudiarabien och Ryssland. Arkivbild från Texas. Bild: Eli Hartman/Odessa American via AP/TT

Världsmarknadspriset på råolja lyfter med 0,6 procent till 94:50 dollar per fat för ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad.

Amerikansk råolja hänger med uppåt, några dollar billigare. Priset på råolja har därmed stigit 11 procent på tre veckor, till den högsta nivån på tio månader, efter den senaste rundan besked från oljekartellen Opec och Ryssland om produktionsbegränsningar och rapporter om låga lagernivåer för oljeprodukter.

Det har bland annat varnats för att marknaden står inför ett läge där det kan komma att bli brist på raffinerad diesel – vars pris har lyft betydligt mer än råoljepriset.

Marknaden väntar spänt på ett framträdande från den saudiske energiministern, Abdulaziz bin Salman, på en oljekonferens i Calgary, Kanada, senare på måndagen.

Lyftet för oljepriset späder på inflationen och försvårar därmed västerländska centralbankers inflationsbekämpning, som lett till en global räntechock sedan drygt ett år.