KRIGET I UKRAINA

Erdogan lovar viktigt besked om spannmålsavtal

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin möttes i Sotji vid Svarta havet i augusti i fjol. Arkivbild. Bild: Vyacheslav Prokofyev/AP/TT

Ukraina (TT-AFP)

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är på plats i Ryssland för ett möte med Vladimir Putin.

Den ryske presidenten säger att han är "öppen för att diskutera spannmålsavtalet".

Mötet mellan de båda presidenterna, som hålls i staden Sotji vid Svarta havet, sker i ett försök att återuppliva spannmålsavtalet mellan Ukraina och Ryssland.

Rysslands president Vladimir Putin inledde samtalen med att säga att han är öppen för att diskutera spannmålsavtalet, bland andra frågor.

– Jag förstår att ni kommer att ställa frågor om spannmålsavtalet. Vi är öppna för förhandlingar om det här ämnet, säger Putin i en tv-sänd kommentar med Erdogan vid sin sida.

Erdogan uppgav å sin sida att han kommer att ge ett "väldigt viktigt" besked om spannmålet efter samtalet.

– Jag tror att meddelandet som kommer att ges under presskonferensen efter vårt möte kommer att vara väldigt viktigt för världen, säger Erdogan och tillägger att beskedet blir särskilt viktigt för länder i Afrika.

Det är första gången sedan i oktober som Erdogan och Putin möts ansikte mot ansikte.

På plats i Sotji är även Turkiets försvars-, utrikes-, energi- och finansministrar, uppger den turkiska statliga nyhetsbyrån Anadolu.

För sju veckor sedan drog sig Ryssland ur spannmålsavtalet som Turkiet förhandlat fram tillsammans med FN. Sedan dess har Ryssland kontinuerligt utfört attacker specifikt riktade mot ukrainska spannmålslager.

Separata avtal med Ryssland och Ukraina slöts i juli 2022, och gjorde det bland annat möjligt för Ukraina att exportera spannmål från tre hamnar vid Svarta havet.