STORMAKTEN KINA

Ledare: ”Alla företag bör vara redo för en Kina-exit”

USA:s utrikesminister Antony Blinken skakar hand med Kinas president Xi Jinping den 19 juni. Det är bra att de träffas, men företag bör ha en plan B för den kinesiska handeln, anser Henrik Westman på Dagens Industris ledarsida. Bild: Leah Millis

Försvarsberedningens nya delårsrapport, ”Allvarstid”, manar till eftertanke, skriver Henrik Westman på Dagens Industris ledarsida.

Ryssland tar med räta stor plats i rapporten men mer uppseendeväckande är försvarsberedningens formuleringar om Kina, konstaterar han.

Landet beskrivs som ett hot på ett helt annat sätt än tidigare. Det är bra, anser han, att den tidigare lite naiva synen på Kina har ersatts av större klarsyn.

”Medan västliga företag relativt smärtfritt har kunnat lämna Ryssland, skulle en liknande exodus från Kina få enorma konsekvenser för världsekonomin. Kina är EU:s största handelspartner”, skriver Henrik Westman.

Handelns konstruktiva och fredsbefrämjande kraft bör värnas men samtidigt gäller det att vara förberedd.

”Även om näringslivet gör klokt i att fortsätta att handla med Kina bör alla företag ha en plan B för sina verksamheter i landet. Vad händer exempelvis om Kina invaderar Taiwan? Detta skulle utlösa en USA-ledd sanktionskampanj som skulle påverka alla västerländska företag som gör affärer med Kina”.

Dagens Industri: ”Alla företag bör vara redo för en Kina-exit”