ENERGIPOLITIK

”Så dolde myndigheten Sveriges gaskris”

En röd hatt och skyltar markerar var naturgasledningen mellan Danmark och Sverige har sitt landfäste vid Klagshamn söder om Malmö. Bild: Johan Nilsson/TT

Sverige befinner sig i en kris vi inte vet om. Orsaken är att en statlig myndighet låtit bli att göra sitt jobb samt att ledningen undanhållit sanningen. Det skriver Peter Wennblad i en ledare i SvD och hänvisar till Gustav Boëthius, tidigare Energimyndigheten.

Gustav Boëthius sade upp sig från Energimyndigheten i september. Dessförinnan var han samordnare för Sveriges försörjning av naturgas. Men hans förtroende för Energimyndighetens ledning var slut sommaren 2022, skriver Wennblad.

”Den hade, enligt Gustav, försökt hjälpa regeringen att bli omvald i stället för att berätta sanningen om Sveriges gaskris”.

Bara 28 000 hushåll är uppkopplat mot det Västsvenska gasnätet men 98 procent av gasen används till företag och försörjningen är livsviktig inte bara för industrin utan också eftersom den bland annat är kritisk för rening av dricksvatten. Och denna gasförsörjningen är minst sagt sårbar, enligt Gustav Boëthiu.

”Efter min intervju med Gustav begär jag ut den fördjupade konsekvensbeskrivning han ville att Energimyndigheten skulle lämna till regeringen och riksdagen. Några dagar senare får jag den. Allt som handlar om vatten har belagts med sekretess”, skriver Peter Wennblad.

Debatt: ”Så dolde myndigheten Sveriges gaskris”