DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Tjänstelyft för fransk-tysk konjunktur

Tjänstesektorn håller uppe flåset i den franska konjunkturen, enligt preliminära inköpschefsindex för april. Arkivbild Bild: Francois Mori AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Det kommer positiva konjunktursignaler från eurozonens två största ekonomier: Frankrike och Tyskland.

Andra kvartalet har inletts med ett oväntat stort lyft för tjänstesektorn.

Den franska konjunkturen ser lite starkare ut än än väntat, enligt inköpschefsindex från S&P Global. Det preliminära samlade indexet för april för den franska ekonomin lyfter till 53,8, upp från 52,7 i mars.

Analytiker hade i snitt räknat med en försiktigare uppgång, till 52,9.

Det är i första hand tjänstesektorn som drar uppåt. För den lyfter inköpschefsindex till 56,3, från 53,9 i mars. Där låg förväntningarna på 53,5.

Det preliminära inköpschefsindexet för den franska tillverkningsindustrin i april sjunker samtidigt till 45,5, ned från 47,3 i mars. Där hade ekonomer i snitt räknat med en uppgång till 47,8.

Ett indextal under 50 indikerar minskad aktivitet i sektorn.

För den tyska ekonomin ser det också överlag ljusare ut än väntat, med ett samlat index som stiger till 53,9 – upp från 52,6 i mars. Analytiker hade räknat med 52,9.

För den tyska tjänstesektorn lyfter inköpschefsindex för april för fjärde månaden i rad – upp till 55,7, upp från 53,7 i mars. Analytiker hade räknat med 53,4.

För tysk tillverkningsindustri är det precis som i Frankrike en fortsatt inbromsning, enligt inköpschefsindex för april – som sjunker till 44, ned från 44,7 i mars. Analytiker hade i snitt räknat med att detta index skulle öka till 45,7.