DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Elva länder samarbetar mot inflation

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador är den som har tagit initiativ till det latinamerikanska samarbetet för att bekämpa inflationen. Arkivbild. Bild: Marco Ugarte/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP)

Ledarna för elva länder i Latinamerika, bland andra Brasilien och Mexiko, meddelade på onsdagen att de gått samman för att gemensamt bekämpa den galopperande inflationen.

Samarbetet offentliggjordes efter det att man haft ett virtuellt möte som sammankallats av Mexikos president Andrés Manuel López Obrador.

Han sade att målet med samarbetet är att ge människor tillgång till mat och basprodukter till bättre priser genom att exempelvis ta bort importavgifter och andra hinder.

Det prioriterade målet är att minska kostnaderna för "de fattigaste och mest sårbara", enligt ett uttalande som släpptes efter mötet där även Argentinas, Belizes, Bolivias, Chiles, Colombias, Kubas, Honduras, Venezuelas samt Saint Vincent och Grenadinernas ledare deltog.

Precis som flera andra delar av världen kämpar Latinamerika med stigande inflation. Värst är det i Argentina där inflationen 2022 landade på omkring 95 procent, vilket är den högsta noteringen på mer än 30 år.

López Obrador har bjudit in ledarna till ett möte den 6–7 maj i Cancún i Mexiko för fortsatta diskussioner.