FRAMTIDENS TRANSPORTER

Företag vill skapa ny passagerartrafik över Öresund

MALMÖ 2023-03-26 Första elektriska flygbåtturen mellan Malmö och Köpenhamn. Den svenska elbåtstillverkaren Candela testkörde på söndagen sin bärplans elbåt C-8 på den gamla klassiska flygbåtsträckan mellan Ångbåtsbron i centrala Malmö och flygbåtsterminalen i centrala Köpenhamn. Färden beräknades ta 35 minuter och gå i mellan 20-22 knop. Fram till 2002 trafikerades linjen mellan Malmö och Köpenhamn av snabbgående konventionella flygbåtar. Båttillverkaren Candela håller på att utveckla en eldriven flygbåt för 30 passagerare och hoppas nu att den nya miljövänliga varianten skall leda till en renässans snabbgående fartygstrafik i Öresund. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090 Bild: Johan Nilsson/TT

Flygbåtarna över Öresund försvann för tjugo år sen. Men nu vill företaget Candela sätta in klimatvänliga flygbåtar för passagerartrafik över sundet, skriver Sydsvenskan.

Med kort varsel är det nu möjligt att använda snabba flygbåtar för persontrafik. Nyligen gjorde företaget Candela ett höghastighetstest mellan Malmö och Köpenhamn.

– Höghastighetstestet över Sundet är en möjlighet att kunna visa upp att den gratis infrastrukturen, som vattnet är, går att använda på ett nytt sätt med ny teknik som minskar kostnader för energiförbrukning och underhåll, säger Erik Eklund, chef för Candelas satsning på kommersiella båtar, till Sydsvenskan.

Sydsvenskan: De vill skapa ny passagerartrafik med flygbåtar över Öresund