Därför påverkar USA:s jobbmarknad din boränta

Fedchefen Jerome Powell frågades ut i det amerikanska representanthuset i onsdags. Bild: Jose Luis Magana/AP

USA (TT)

Amerikansk arbetsmarknad är i fokus för hela världsekonomin just nu. Dagens jobbsiffror är viktiga för centralbankernas försök att trycka ned inflationen.

– Den ger en känsla om den överhettade arbetsmarknaden och inflationen håller på att gå över eller om den hänger kvar, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

Många blickar är riktade mot USA där landets arbetsmarknadsdepartement presenterar sin stora federala jobbrapport för februari månad, med statistik för sysselsättning och arbetslöshet.

Arbetsmarknaden i USA har varit rykande het och arbetslösheten – 3,4 procent – är den lägsta på 54 år. Förra månaden tillkom 517 000 nya jobb, vilket skickade chockvågor på marknaden. Inför statistiksläpet redovisade samtliga ledande index på Wall Street ordentliga minussiffror under torsdagens handel.

Viktigaste siffran inför räntebeskedet

Dagens siffror kommer, tillsammans med nästa inflationssiffra som redovisas den 14 mars, vara av central betydelse för den amerikanska centralbanken (Fed) och storleken på räntehöjningen som presenteras den 22 mars. En avgörande fråga kommer vara om centralbankschefen Jerome Powell ändrar räntehöjningstakten från 25 till 50 punkter.

– Fed behöver en avmattning på arbetsmarknaden. Januaris starka siffror berodde antagligen på säsongs- och vädereffekter. Många jobb kunde behållas som vanligen försvinner, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

"Sätter trenden för andra centralbanker"

Jobbsiffrorna i USA spelar en väsentlig roll i den globala kampen mot inflationen, förklarar han.

– Den amerikanska arbetsmarknaden är i fokus för hela världsekonomin nu. Läget för den avgör hur snabbt och hur länge Fed kommer fortsätta med sina räntehöjningar. Deras agerande sätter trenden för andra centralbanker, som ECB och Riksbanken, säger Jens Magnusson.

När Powell frågades ut i den amerikanska kongressen tidigare i veckan uppgav han att förra månadens siffror kommit in starkare än väntat – och att Fed således kan behöva höja räntan mer och i en högre takt än tidigare bedömt.

– Om siffrorna kommer in högt nu kommer Powell troligen ändra takten från 25 punkter till 50 punkter, säger Jens Magnusson.

Joakim Hugert Lundberg/TT