RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Svantesson sågar pristak på mat

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) tror inte att ett pristak för mat i Sverige är rätt väg att gå. Arkivbild. Bild: Ali Lorestani/TT

Ekonomi (TT)

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) avfärdar förslaget om att införa ett pristak för mat i Sverige.

– Det är fel väg att gå helt enkelt, säger hon.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar vill att regeringen tillsammans med ledande matvarukedjor ska sluta en överenskommelse för att hejda prischocken på mat, rapporterade Sveriges Radios Ekot på onsdagsmorgonen.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) konstaterar att många visserligen kämpar med ekonomin just nu – men menar att ett pristak inte skulle fungera.

– Om man tittar där man har försökt att reglera priser på det sättet så har det inte lyckats, därför är det fel väg att gå, säger hon.

Samtidigt konstaterar hon att det är viktigt att företagen tar sitt ansvar i en situation med hög inflation.

– Jag pratar löpande med företag i olika branscher och utesluter definitivt inte att det kan behövas att vi sätter oss ner med livsmedelsföretagen och samtalar. Men det viktigaste för mig just nu är att den politik vi bedriver ska bekämpa inflationen, säger Elisabeth Svantesson.

"Utesluter ingenting"

Konkurrensverket genomför just nu en utredning som tittar på konkurrensen och prissättningen inom livsmedelsbranschen, något som Svantesson välkomnar.

– Jag ställer mig självklart frågan varför en svensk matkasse har ökat mer i pris än i andra grannländers. Därför finns verkligen anledning för Konkurrensverket att titta på den här frågan, säger hon.

TT: Ser du någon risk att livsmedelsföretagen skulle kunna utnyttja en eventuellt dålig konkurrenssituation och höja priserna ännu mer?

– Det är en fråga som jag hoppas att Konkurrensverket tittar på.

TT: Finns det andra åtgärder kopplade till höga matpriser som du är beredd att titta på?

– Jag utesluter ingenting. Vi följer den här utvecklingen jättenoga, säger Elisabeth Svantesson.

Ändrar egna vanor

Hon nämner de satsningar som regeringen gjort inom ramen för den nuvarande budgeten, bland annat sänkt bensinskatt och höjda garantipensioner.

– Regeringen är aktiv, både i att stötta hushåll men också i att verkligen bekämpa inflationen. För priserna kan inte fortsätta att öka på det här sättet, säger hon.

Även personligen har finansministern fått ändra sina vanor något på grund av prisökningarna, även om hon konstaterar att hon är privilegierad i sammanhanget.

– Jag har en hög inkomst i dag. Jag har haft andra tider i mitt liv där jag, min man och våra barn har vänt på varje krona och väntat på den 20:e när barnbidraget kommer, säger hon och tillägger:

– Men självklart tittar även jag på priser. Vi märker alla att det har blivit dyrare och vi kan välja alternativ. Med det sagt är det inte jag som kämpar.

Alice Nordevik/TT

Fakta

Matpriskollen har undersökt drygt 44 000 artiklar hos de stora kedjorna. Prisutvecklingen för dagligvaror var i februari 2,1 procent jämfört med månaden före. För enbart mat, som är en snävare kategoriprocent, var prisökningen 2,5 procent.

Hittills i år har dagligvarorna stigit 3,4 procent.

Prisutvecklingen under tolv månader är 15,2 procent för dagligvaror och 17,8 procent för den snävare kategorin mat.

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående, och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

I januari sjönk inflationen, prisförändringarna på årsbasis, till 11,7 procent enligt måttet KPI. Det kan jämföras med 12,3 procent månaden före.

Källa: Matpriskollen, Statistiska centralbyrån (SCB).