USA:S EKONOMI

Powell öppnar för ny dubbelhöjning

USA:s centralbankschef Jerome Powell frågas ut i senaten. Arkivbild Bild: Manuel Balce Ceneta AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Börsen skakar till sedan USA:s centralbankschef levererat ett oväntat hökaktigt anförande i senaten i USA.

Han öppnar åter för så kallade dubbelhöjningar av räntan med 50 punkter och han säger att det kan behövas en högre räntetopp än vad som såg ut att behövas tidigare.

– Vi kommer fortsätta på vår linje tills jobbet är gjort, säger Powell enligt ett förskrivet tal, publicerat av Federal Reserve (Fed).

På Wall Street tas Powells hökaktiga besked emot med kursfall. S&P 500-index faller 0,6 procent efter att ha inlett handelsdagen i sidled.

Räntan på USA:s tvååriga obligationer lyfter till nästan 5 procent, den högsta noteringen hittills under denna räntecykel.

USA:s centralbank är redo att öka takten på räntehöjningarna om det krävs för att få ned inflationen, säger Powell i en utfrågning i senaten i Washington.

Högre inflationstryck

Detta tolkas som att Fed kan höja med 50 punkter (0,50 procentenheter) på flera möten framöver – vilket kan jämföras med förväntningarna på 25 punkter i mars och maj som var snittprognosen bland ekonomer inför utfrågningen.

Powell konstaterar att inflationstrycket nu ser högre ut än då senaste räntebeskedet lämnades den 1 februari.

– Den senaste ekonomiska statistiken har varit starkare än väntat, säger han.

Han tillägger att det kan leda till att räntan kan behövas höjas högre än vad man tidigare räknat med.

En viktig pusselbit på fredag

Senatens utfrågning av Powell – som görs halvårsvis – följs upp av en liknande utfrågning i USA:s representanthus på onsdagen. Utfrågningarna äger rum cirka två veckor inför nästa räntebesked, planerat till den 22 mars.

En viktig pusselbit för hur stora räntehöjningar som krävs framöver kommer på fredag. Då presenteras nya månadssiffror från USA:s arbetsmarknad för februari.

I januarirapporten från arbetsmarknadsdepartementet gavs en oväntat stark bild av jobbläget i USA, med med den lägsta arbetslösheten på 53 år. Detta utfall gav redan då en negativ börsreaktion, eftersom positiva signaler från arbetsmarknaden bäddar för fler räntehöjningar i syfte dra ned efterfrågan.

Inför nästa räntebesked kommer även nya inflationssiffror för februari, den 14 mars.

Joakim Goksör/TT