KOMPETENSKRISEN

Efter miljonsatsningen: Malmökvinnorna fick inte jobb i Skellefteå

Northvolt är ett av många företag i Skellefteå som behöver mycket arbetskraft. Bild: Erland Segerstedt/TT

Miljoner satsades på att locka arbetslösa kvinnor från Malmö att flytta till Skellefteå där företag skriker efter arbetskraft. Men det blev inga jobb, skriver DN.

Enligt beräkningar krävs 100 000 nya invånare till 2035 i Norrbotten och Västerbotten för att svara upp mot industrietableringen och den tillväxt som det medför. I Skellefteå, där Northvolt etablerats, ligger arbetslösheten endast på 4 procent och företag skriker efter arbetskraft inte bara inom industrin utan i en mängd olika verksamheter kopplat till stadens expansion.

I ett försök av Skellefteå kommun, Region Västerbotten, Arbetsförmedlingen och Northvolt att vända trenden och locka kvinnor till norr investerades 30 miljoner kronor plus ytterligare 40 miljoner kronor i EU-bidrag i arbetsmarknadsprojekten Relocate och React EU Relocate.

I Malmö, med 13 procents arbetslöshet, hände dock ingenting, skriver Dagens Nyheter.

– Ingen har fått jobb, ingen har flyttat dit. Vi fick till fyra akutintervjuer som vi initierade själva när vi var på plats i våras. Det är allt, säger Tatjana Ristovski på Internationella Kvinnoföreningen i Malmö till tidningen.

Även i övriga kommuner har projekten gått trögt. Av 412 som deltagit i projekten har endast 38 fått jobb och sju påbörjat vuxenutbildning.

Dagens Nyheter: ”Arbetslösa i Malmö skulle lockas till norr – ingen fick jobb”