DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Ledare från hela världen samlas i München

USA:s vicepresident Kamala Harris eskorterats av Bayerns ledare Markus Söder när hon anlände till München på torsdagen. Bild: Michael Probst/AP/TT

Tyskland (TT)

Nästan alla europeiska regeringschefer finns på plats för årets säkerhetskonferens i München, tillsammans med en rad utomeuropeiska ledare som USA:s vicepresident Kamala Harris. Till det kommer säkerhetsexperter och ett tusental journalister.

Däremot finns inga företrädare för den ryska regeringen på plats och inte heller från Iran. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj väntas hålla ett anförande på länk under fredagen, medan utrikesminister Dmytro Kuleba är på plats.

Även om Ukraina inte uttryckligen är temat kommer mycket av konferensen att handla om kriget och dess verkningar. Ett övergripande tema är omstruktureringen av den globala, och framför allt den europeiska, säkerhetsordningen.

Sannolikt kommer mycket uppmärksamhet att riktas mot delegaterna från Afrika, Asien och Sydamerika. Sedan kriget i Ukraina skakat om de internationella relationerna har Ryssland försökt öka sitt inflytande i afrikanska länder medan väst intensifierar sina diplomatiska relationer med Latinamerika.