DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Erdogan: Kanske bara Finland godkänns

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. Bild: Burhan Ozbilici/AP/TT

Turkiet (TT-AFP)

Turkiet kan komma att godkänna Finlands Natoansökan även om Sverige får nej. Det säger president Recep Tayyip Erdogan i ett tal.

– Om det är nödvändigt så kan vi komma att ge olika svar. . . Sverige kommer att bli chockerat om vi ger ett annat svar till Finland (än till Sverige), säger han i ett tal till ungdomar i staden Bilecik, som även sändes i nationell tv.

Erdogan upprepade i talet sitt krav på att Sverige som en del i Natoprocessen ska utvisa 130 "terrorister".

– Vi sade till honom (statsminister Ulf Kristersson): Om ni inte gör det, jag är ledsen, men vi gav er en lista.

"Ingen stor förändring"

Turkietkännaren Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att uttalandet inte är någon stor förändring jämfört med vad han tidigare sagt.

– Jag vet inte om president Erdogan har uttalat sig om frågan så här tydligt tidigare. Men i sak är det ingen stor förändring, säger Levin till TT.

– Erdogan understryker att det är Sverige som han har problem med.

Sverige och Finland väntar fortfarande på ett godkännande av Turkiet och Ungern, de enda två Natoländerna som ännu inte godkänt ett medlemskap.

Dålig uppfostran

Natosamtalen mellan Turkiet och Sverige har pausats efter den senaste tidens protestaktioner mot Turkiet. Efter koranbränningen utanför den turkiska ambassaden i Stockholm förra helgen meddelade Erdogan att Sverige inte kan förvänta sig Turkiets stöd.

– Vi turkar beter inte som de gör, vår uppfostran är inte sådan. Men de visade hur deras artighet ser ut. Danmark gjorde samma sak. Men vi står fast i vår tro, sade Erdogan på i sitt tal på söndagen och lade till att koranbränningarna bara stärker muslimer i sin tro.

Haavisto: Fortsatt samlade

Finland och Sverige har sagt att länderna planerar att gå med i alliansen samtidigt.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto intervjuades av Yle i Finland i lördags och upprepade då att Sverige och Finland står fortsatt samlade i den gemensamma Natoansökan:

– Natos dörrar är fortfarande öppna men det tar lite mer tid nu. Och det är viktigt att vi fortfarande går tillsammans med Sverige och koordinerar arbetet tätt med Sverige.

Tal om uteslutning

USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton säger i en intervju med "Agenda" i Sveriges Television att det finns skäl att överväga uteslutning av Turkiet ur Nato. Ett skäl är hur Turkiet agerar i Natoprocessen med Sverige och Finland.

– Det är befängt. Jag hoppas bara att folk i båda länderna inte tappar tålamodet. Det här är en sorts utpressning. Erdogan beter sig likadant mot sitt eget folk så det är knappast överraskande att han beter sig så mot andra, säger Bolton som också varit FN-ambassadör för USA.

Han är en av flera amerikanska politiker som tappat tålamodet med Turkiet. Kritiken handlar inte bara om den svenskfinska Natoprocessen, utan även om Turkiets köp av det ryska luftvärnssystemet S-400 2017.

Fakta

Turkiet och Ungern är de enda Natoländer som ännu inte har ratificerat den svenska respektive finska ansökan.

Medan tonen från Turkiet hårdnat har Ungern signalerat att landet ställer sig positivt till Sverige och Finland i Nato. Ett godkännande väntas i ungerska parlamentet i vår.

Sverige och Finland slöt i somras ett avtal med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar.