ELKRISEN

Busch lovar julbesked om elstöd till företag

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi/Politik (TT)

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) lovar besked före jul om hur och när företagen ska få del av det utlovande elprisstödet.

Vad gäller hushållen är beskedet fortsatt februari men enligt vad TT erfar väntas utbetalningarna starta först i slutet av den månaden.

När Busch och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) höll pressträff om energifrågor och beredskap svarade Busch även på frågor om elstödet till hushåll och företag.

Sedan tidigare har hushållen i södra och mellersta Sverige, det vill säga elkunder i elområde 3 och 4, lovats elstödspengar på kontot i februari. Åtminstone att utbetalningarna, som Försäkringskassan ska sköta med hjälp av Svenska kraftnät, ska inledas i februari. Ebba Busch säger att hon inte fått några ändrade bud om det från Försäkringskassan.

– Nej, inga sådana indikationer. Vi förhör oss om det fortlöpande, säger Ebba Busch till TT.

Slutet på februari

Försäkringskassan håller fast vid februari. Men enligt uppgift till TT kommer troligen inga pengar att kunna betalas ut till hushållen förrän i slutet av den månaden.

Hittills har regeringen sagt att den arbetar hårt och intensivt med elstödet till företag, men har inte kunnat ge något datum för utbetalningar eller mer exakta villkor.

Men energi- och näringsministern lovar nu ett besked om frågor om hur och när före jul, det vill säga under torsdagen eller dagen före julafton. Enligt vad TT erfar väntas Busch sannolikt informera under torsdagen.

– Det som ingår i att ge en uppdatering, men också att kunna redogöra för var vi är i elstödet till företag, är också tidsaspekter. Men jag vill inte föregå den redogörelsen utan göra det samlat, säger Ebba Busch.

Även norr kan få elstöd

Enligt regeringspartierna och Sverigedemokraterna i riksdagens finansutskott arbetar regeringen med någon form av elstöd även för norra Sverige, det vill säga hushåll och företag i elområde 1 och 2.

Busch har flera gånger sagt att regeringen inte utesluter ytterligare stöd, men att frågan inte har blivit aktuell förrän under de senaste månaderna när priserna i norr närmat sig, eller till och med varit lika, elpriserna i södra och mellersta Sverige. Under den period som det hittills planerade elstödet till södra och mellersta Sverige baseras på, den förbrukning som var från oktober 2021 till och med september i år, var priserna klart högre i söder än i norr.

Lars Larsson/TT