CORONARESTRIKTIONERNA

Kina: Omöjligt att följa smittspridningen

Pekingbor köar utanför ett apotek på tisdagen för att köpa medicin inför ett möjligt större covidutbrott i staden. Bild: Ng Han Guan/AP/TT

Kina (TT-AFP)

Kina har tappat kontrollen över hur många i landet som är smittade med covid-19. Omfattningen av smittan i landet är omöjlig att följa, uppger landets hälsomyndighet.

Förra veckan lättade Kina på sin nollcovidpolitik. Det innebar blanda annat att kraven på karantän i specifika karantänanläggningar för smittade slopades och att regelverket om obligatoriska masstestningar lättades.

I och med att masstestningar inte längre är obligatoriska medgav landets hälsomyndighet på onsdagen att statistiken över antalet smittade inte längre speglar de verkliga smittotalen.

"Många asymptomatiska personer testar sig inte så det är omöjligt att ange en tillförlitlig siffra gällande antalet smittade", säger hälsomyndigheten i ett uttalande.

Det kinesiska styret är fast beslutet att fortsätt att öppna upp samhället trots att det kommer uppgifter om att coronafallen i huvudstaden Peking ökar kraftigt.