SVERIGES ENTREPRENÖRER

Därför startar allt fler småbarnsmammor företag

Bild: Gorm Kallestad

Många som driver eget tycker att det rimmar bra med familjelivet. Flexibla arbetstider och att vara sin egen chef lockar men det är något helt annat som får kvinnor med barn att starta företag. Det visar en ny studie som Esbri rapporterar om.

– Kvinnorna vi pratat med väntade med att starta företag tills barnet börjat förskolan. Det upplevs allt för krångligt regelmässigt att driva företag och vara föräldraledig, säger Magdalena Markowska, forskare vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

Genom intervjuer har de hittat tre typer av företagande mammor.

– Dels har vi de företagande mammor som ser entreprenörskap som det självklara valet. De är aktiva huvudpersoner i sina beslut om att bli företagare någon gång under sin karriär. Sådana berättelser innehåller också förebilder och personer som inspirerat dem.

– Vi har också de kvinnor som ser entreprenörskap enbart som ett sätt att utöva sitt yrke, som de identifierar sig starkt med. Slutligen har vi företagarkvinnorna som halkar in på entreprenörskap utan några som helst planer på det. De är ofta nöjda med sina karriärer men föräldraledigheten får dem att se företagande som en möjlighet, förklarar Magdalena Markowska.

Esbri: Ny studie: Därför startar allt fler småbarnsmammor företag