ENERGIPRISERNA

Analytiker: Fler orsaker till fallande gaspriser

Marknadspriset på naturgas faller drygt 5 procent på den europeiska marknaden. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Priset på gas sjunker på den europeiska marknaden – och enligt Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, finns fler orsaker bakom de fallande priserna.

– En medvetenhet om energikrisen leder till att konsumenterna drar ned på sin konsumtion, säger han.

Under torsdagen kom EU:s stats- och regeringschefer under ett möte i Bryssel överens om ett antal akuta åtgärder för att få bukt med energikrisen. Bland annat föreslås ett tillfälligt pristak på gas som används för energiproduktion.

Marknadspriset på naturgas faller också drygt 5 procent på den europeiska marknaden, men enligt Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, är det inte troligt att EU-ledarnas besked ligger bakom prisfallet.

– Det har jag svårt att tro, och man ska komma ihåg att EU inte fattade något beslut i frågan. Däremot försöker man att reglera bort de här extrema pristopparna. Det låter väldigt enkelt att sätta pristak,men det är väldigt svårt att få det att fungera i praktiken, säger han.

"Medvetenhet om energikris"

Enligt Christian Kopfer finns andra möjliga orsaker bakom det fallande gaspriset.

– Det finns en mängd olika faktorer – bland annat att Tyskland, som är den största köparen av gas i Europa, har varit framgångsrikt i att fylla upp sina lager. Dessutom finns en stor medvetenhet i Europa om energikrisen, vilket leder till att konsumenterna har dragit ned på sin konsumtion. Till det kommer även att man bland mycket elintensiv industri har varit tvungen att stänga ned sin produktion, säger han.

Vintern osäker

Gaspriserna har nu fallit under flera veckor i rad. Enligt Christian Kopfer kan ett prisfall bli aktuellt även nästa år – men han påpekar samtidigt att den kommande vintern är ett osäkert kort.

– Jag tror att priset kommer att sjunka i nästa år – men vinterperioden är helt omöjlig att prognostisera. Allt pekar på att priserna kommer att gå upp under vintermånaderna – för att sedan gå ned i nästa år. Men det har mer konjunkturella förklaringar, som att industri viss stänger ned sin produktion och att hushållen försöker spara så mycket som möjligt, säger han.

Anna Grönberg/TT