CORONAVACCINERINGEN

Flera regioner nära vaccination för alla

En patient väntar på sin vaccinspruta på Kistamässan, som förvandlats till en massvaccinationscentral. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Coronaviruset (TT)

Massvaccinering mot covid-19 är nära förestående i flera regioner.Tusentals vaccinationstider i Region Stockholm har samtidigt förblivit obokade de senaste dagarna, rapporterar Dagens Nyheter.

I mitten av maj öppnar Region Skåne för vaccination av den resterande delen av befolkningen, enligt ett pressmeddelande. Fas 4 inleds med skåningar mellan 50 och 59 år.

"Det är angeläget att kunna komma i gång med den breda vaccinationen. Det känns väldigt positivt att vi nu står i startgroparna för vaccination av de skåningar som är 18 till 59 år", säger regionens vaccinsamordnare Maria Landgren.

Region Kalmar inledde redan under måndagen fas 4 med att erbjuda alla födda 1971 och tidigare att boka vaccinationstider, uppger regionen i ett pressmeddelande. Enligt SVT tog de lediga tiderna slut på bara några timmar.

Även i Stockholm kan fas 4 vara inom räckhåll. På Kistamässan i Stockholm, som har kapacitet att dela ut 10 000 vaccindoser om dagen, stod över 2 000 vaccinationstider outnyttjade under förra veckan. Enligt Werlabs, som anlitats av regionen för att sköta vaccineringen, kan det bero på att det är få kvar att vaccinera inom fas 3. Samma mönster har enligt DN synts i Rinkeby och Nacka.

Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg uppger till Aftonbladet att regionen närmar sig fas 4, men att det är för tidigt att säga när det kan bli verklighet.

– Jag kan inte nu säga exakt dag, men vi ser att trycket börjar avta i den gruppen där vi är och att andelen vaccinerade stiger. Då börjar det närma sig att gå vidare, säger han till tidningen.