KRIGET I UKRAINA

Ukraina förbereder spannmålskaravaner

Kiev har börjat förbereda för att återuppta spannmålsexporten från hamnarna i Odessa, Tjornomorsk och Pivdennyj. Arkivbild. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina (TT)

Kiev har börjat förbereda för att återuppta spannmålsexporten från hamnarna i Odessa, Tjornomorsk och Pivdennyj .

Det ukrainska utrikesdepartementet uppmanar fartyg som är villiga att delta i karavaner från hamnarna att anmäla sig till myndigheterna, rapporterar Bloomberg.

Fartyg och hamnar som används för transporterna ska fredas från fientliga attacker, enligt de separata men identiska avtal som undertecknats av Ryssland och Ukraina via FN på fredagen.

"Inträde till och utträde från dessa hamnar kommer att ske genom upprättandet av en karavan, som kommer att åtföljas av ett ledande fartyg", uppger departementet på söndagen.

Lastfartygen som ges fri lejd ska lotsas av ukrainska båtar till turkiska hamnar där de lossas för vidaretransport till köpare runt om i världen.

Återvändande lastfartyg inspekteras av tjänstemän från FN, Turkiet, Ukraina och Ryssland för att säkra att de är tomma och inte transporterar vapen. En gemensam central ska sättas upp i Istanbul för att övervaka och koordinera transporterna.

Även rysk export av vete och gödningsmedel via Svarta havet ska underlättas, enligt överenskommelsen.