Här finns världens bästa restaurang

Rasmus Kofoed (mitten), kock och delägare i Geranium. Arkivbild. Bild: Laurent Cipriani/AP/TT

Mat (TT)

Återigen toppar en dansk restaurang listan över världens 50 bästa restauranger. Trots att förra årets vinnare nu förvisats till en ännu finare lista kan Danmark stoltsera med tre restauranger på listan.

Den som vill äta världens bästa mat bör ta sig till den danska huvudstaden. Där ligger nämligen Geranium, som hamnar i topp på den prestigefyllda listan "World's 50 best restaurants".

– Jag var tvungen att känna efter om det här bara var en dröm eller om det var verklighet, säger Rasmus Kofoed, kock och delägare i Geranium, till nyhetsbyrån Ritzau.

– Jag fick tårar i ögonen, och tanken på att något vi jobbat för i så många år blir verklighet gjorde mig alldeles varm.

Totalt finns tre danska restauranger med bland etablissemangen. De andra två, Alchemist och Jordnær, placerar sig på 18:e respektive 38:e plats. Även dessa ligger i Köpenhamn.

Förra årets vinnare, Köpenhamnskrogen Noma, har fått lämna listan för att i stället inordna sig i ett ännu finare sällskap – på listan "Best of the best" tillsammans med tidigare vinnare.

Frantzén i Stockholm – den enda svenska krogen i sammanhanget – återfinns på plats 25. Det är ordentligt ras sedan förra året, då man rankades som den sjätte bästa restaurangupplevelsen i världen.

Listan sätts samman av en jury bestående av över 1 000 kockar, krögare, matskribenter och gastronomer.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel placering för Frantzén förra året.

Fakta

1. Geranium, Köpenhamn, Danmark

2. Central, Lima, Peru

3. Disfrutar, Barcelona, Spanien

4. Diverxo, Madrid, Spanien

5. Pujol, Mexico City, Mexiko

6. Asador Etxebarri, Atxondo, Spanien

7. A casa de Porco, São Paulo, Brasilien

8. Lido 84, Gardone Riviera, Italien

9. Quintonil, Mexico City, Mexiko

10. Le Calandre, Rubano, Italien

...

25. Frantzén, Stockholm, Sverige

Källa: https://www.theworlds50best.com/