EU:S FRAMTID

M stödjer omedelbar EU-kandidatur för Ukraina

Moderaternas ledare Ulf Kristersson. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ukrainakriget (TT)

De tre EU-tungviktarna Tyskland, Frankrike och Italien vill tillsammans med Rumänien att Ukraina genast ska godtas som kandidatland till unionen. Initiativet får stöd av svenska Moderaterna.

"Ukraina bör omedelbart få status som kandidatland till EU – och Sverige måste vara ett av de länder som tydligast driver den linjen inför Europeiska rådets möte i nästa vecka", skriver M-ledaren Ulf Kristersson på Facebook.

"Tydlig majoritet"

Under en resa till Ukrainas huvudstad Kiev klargjorde Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Frankrikes president Emmanuel Macron, Italiens premiärminister Mario Draghi och Rumäniens president Klaus Iohannis sin syn på Ukrainas läge:

– Alla vi fyra ställer oss bakom att Ukraina omedelbart får kandidatstatus, sade Macron.

Kristersson skriver om en tydlig M-linje för att så sker.

"Jag bedömer att det finns, eller i varje fall är på väg att formas, en tydlig majoritet för detta i riksdagen. Nu måste även den socialdemokratiska regeringen ansluta så att Sverige kan uppträda enat i denna avgörande fråga för Ukraina, och för freden och friheten i hela Europa".

Regeringen kommenterar på fredagen

Även Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro uppmanar Sveriges regering att ställa sig bakom kravet inför det kommande EU-toppmötet.

“Ukraina strider inte bara för sig själva, utan för oss och hela det fria, demokratiska Europa. Ukraina har gång på gång valt väg, den europeiska vägen, säger Karlsbro i ett pressmeddelande.

Utrikesminister Ann Linde (S) och EU-minister Hans Dahlgren (S) väljer att kommentera utspelet först i samband med EU-nämndens möte på fredagen, enligt Dahlgrens pressekreterare.

Tomas Bengtsson/TT