FRAMTIDENS PENSIONER

Pensionsgruppen möts om tillägg

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Bild: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi (TT)

I dag möts riksdagens pensionsgrupp igen för att se om det går att hitta någon gemensam lösning för de olika förslagen om höjda pensioner för, i huvudsak, pensionärer med de lägsta inkomsterna.

Hur det slutar kan också avgöra om det blir pengar redan i augusti eller i oktober.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) försöker rädda regeringens, Vänsterpartiets och Miljöpartiets förslag om garantitillägg på i genomsnitt 750 kronor i månaden.

Det fanns med i vårändringsbudgeten och är ursprungligen Vänsterpartiets förslag, ett förslag som V krävde skulle läggas fram för att V skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Mot det står ett förslag som lagts fram av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Det kostar mer för statskassan, bygger på höjd garantipension, höjt tillägg och sänkt skatt för pensionärer.

Centerpartiet har krävt att frågan måste lösas i pensionsgruppen. I gruppen sitter dock vare sig, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet vilket försvårar en lösning.

Tiden för en lösning är dock mycket knapp eftersom förslagen är en del i behandlingen av vårändringsbudgeten. Finansutskottet ska slutbehandla den i nästa vecka, den 9 juni.