TYSKLANDS EKONOMI

Klart för tysk upprustning

Socialdemokraterna och Kristdemokraterna i Tyskland har enats om formerna för en militär upprustning. Här lyssnar förbundskansler Olaf Scholz (vänster) medan oppositionsledaren Friedrich Merz talar i förbundsdagen. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Tyskland (TT-AFP)

Regeringen och oppositionen i Tyskland har enats om uppbyggnaden av landets militär.

Militären kommer att tillföras ytterligare 100 miljarder euro, motsvarande omkring en biljon svenska kronor, för upprustning och modernisering.

Avtalet innebär att den tyska grundlagens budgetregler för militären – som finns där av historiska skäl – kommer att revideras.

Regerande Socialdemokraterna har förhandlat med konservativa Kristdemokraterna i flera veckor. Parterna kom överens sent på söndagskvällen, berättar flera inblandade för AFP.

Den socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz utlovade en förstärkning redan tre dagar efter att Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina, men han har senare anklagats för att vara för återhållsam i stödet till de ukrainska styrkorna.

Scholz behövde få med sig oppositionen på planen, då pengarna till satsningen lånas och det krävs en stor majoritet för att kringgå ett grundlagsstadgat skuldtak.