DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Stordalen: "Kan bli en bra sommar"

Hotellbranschen går mot en bra sommar, trots pandemin, tror Nordic Choice-ägaren Petter Stordalen. Bild: Adam Ihse/TT

Ekonomi (TT)

Sommaren är inte förlorad än för hotellbranschen. Snarare tvärtom, tror hotellmagnaten Petter Stordalen. ”Jag tror att det kan bli en bra sommar”, säger han till TT.

Stängda gränser och andra reserestriktioner har slagit hårt mot hotellbranschen det senaste året.

För Petter Stordalens Nordic Choice Hotels gick det från rekordresultat i januari och februari i fjol till en rejäl förlust – drygt 1,93 miljarder norska kronor – för helåret.

I en TT-intervju i vintras hoppades Petter Stordalen dock på en nästintill normal hotellsommar, då den planerade massvaccineringen mot covid-19 skulle ha kommit tillräckligt långt.

Det hoppet är inte ute än, anser han.

– Det jag har läst om vaccinationerna lovar väldigt gott. Nu kommer många positiva saker, som vaccinpass som alla kan få. Då kommer vi att kunna resa igen i hela Europa, säger han.

– Det betyder att från hösten kan vi börja lägga det här bakom oss, leva mer normalt och öppna för konferenser och kongresser. Och när vi gör det också börja att ta tillbaka dem som är permitterade.

"Då är krisen över"

Nästan 8 000 anställda på Nordic Choice blev i fjol permitterade eller uppsagda på grund av pandemin. Petter Stordalen hoppas att många av dem relativt snart kan börja att återvända.

– Är det något som varit brutalt i den här krisen är det att vi varit tvungna att permittera tusentals människor. I hela mitt liv har jag bara anställt fler varje år. Och plötsligt står vi där och måste stänga många hotell och permittera personal, säger han.

– Det tar hårt. Det är människorna som skapar företagen, inte pengar. Men nu kan vi säga att det är inte så lång tid kvar tills ni kan komma tillbaka till jobbet. Och när vi har människorna tillbaka, då är krisen över för mig.

"Förlorat år"

Rent ekonomiskt kommer dock inte heller en bra sommar och höst att rädda 2021, medger han.

– Hela det här året är ytterligare ett förlorat år. Men jag tror att 2022 kan bli riktigt bra. Människor vill och måste få träffas.

Nordic Choice Hotels har under pandemin fortsatt att satsa på nya hotellprojekt och Petter Stordalen var på tisdagen i Göteborg för att presentera ett av de senaste, ett samarbete med kinesiska Geely på Lindholmen.

Göteborg är ett bra exempel på hur både branscher och områden kan återhämta sig efter stora kriser, anser han.

– Varje gång jag kommer till Göteborg tänker jag att det är så mycket byggkranar här, det är en stad som utvecklas och växer hela tiden.

– Då kanske någon säger "Men fan Petter", har du inte sagt det i över 20 år?" Jo. Jag blir bara varm i hjärtat. Ingen efter varvskrisen hade kunnat tro på den här utvecklingen.

Jens Bornemann/TT