DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Nato: De behöver bara söka

Medlemsländernas flaggor vid Natohögkvarteret i Bryssel. Arkivfoto. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Nato (TT:s korrespondent)

Snabba ryck väntar om Sverige eller Finland väljer att söka sig till Nato.

Redan inom några veckor kan länderna räknas som blivande medlemmar, utan att behöva invänta sommarens toppmöte i Madrid.

Precis som i Sverige och Finland har också Nato på sistone ägnat sig åt allehanda övervägningar och planering inför eventuella medlemskapsansökningar från Stockholm och Helsingfors.

Och budskapet är enkelt: det finns egentligen inte längre några formella hinder.

– De behöver bara söka. Eftersom de är så nära partner så känner vi till dem extremt väl. Vi känner till deras politiska system, deras rättsväsende, deras försvarssystem. Vi har en klar bild av att de är kapabla att uppfylla kraven i ett medlemskap, konstaterar en Nato-källa i en genomgång för svenska journalister.

Nato har hela våren varit noga med att betona att i slutändan är det upp till Sverige och Finland att bestämma om man tänker söka eller inte och att man respekterar vilket beslut som än fattas.

Men om medlemskap söks så är militäralliansen redo. Till och med väldigt redo. De 30 medlemsländernas ambassadörer kommer redan samma dag som en ansökan lämnas in att mötas och högst sannolikt omedelbart besluta om att inledda formella förhandlingar.

De förhandlingarna kan i sin tur avklaras så fort att man redan i mitten av juni, eller rentav ännu tidigare, kan ha nått fram till den formella ratificeringsprocessen i de 30 Natoländernas parlament. I så fall kan Sverige och Finland redan vid Natos toppmöte i Madrid den 29-30 juni räknas som blivande medlemmar.

– Vi anser att säkerhetssituationen gör att vi måste agera väldigt snabbt. Generalsekreteraren (Jens Stoltenberg) har sagt att vi räknar med en två veckor lång process, säger Nato-källan.

Wiktor Nummelin/TT