DEN SVENSKA EKONOMIN

Oklart om C stöttar pensionsförslag: "Besvikna"

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl (C). Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Regeringen får svidande kritik för sin vårbudget. Det är oklart om satsningen på höjda pensioner går igenom.

– Vi är besvikna att man valt den här krångliga omvägen, säger Centerns Martin Ådahl.

Centerpartiet hade velat se större satsningar på förnybar energi och jordbruk i regeringens vårändringsbudget.

En springande punkt i budgeten är också det garantitillägg som regeringen förhandlat med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Pengarna ska gå till de pensionärer som har det sämst ställt, enligt finansminister Mikael Damberg (S).

– Vi har varit glasklara med att Sveriges mest utsatta pensionärer behöver förbättrade ekonomiska villkor. Men vi är väldigt besvikna över att man valt den här krångliga omvägen via ett nytt tillägg som många kritiserat, säger Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Martin Ådahl.

Filar på motförslag

Regeringen skulle eventuellt behöva Centerns stöd för att få igenom sin budget, givet att oppositionen i form av M, KD och SD enas om ett motförslag och att de två alternativen ställs mot varandra.

Ådahl vill inte säga något om hur C kommer rösta när det blir skarpt läge i juni.

– Vi får titta på de alternativ som finns på bordet. Att runda pensionsgruppen och hitta på ett nytt sådant här garantitillägg är inte bra långsiktigt för pensionerna.

Sverigedemokraterna vill stötta de sämst ställda pensionärerna, men gillar inte hur regeringen konstruerat sitt förslag.

– Jag hoppas att vi i oppositionen ska kunna komma överens om ett bättre förslag. Men där är vi inte än, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Ett problem är att skattesänkningar för pensionärer – som kan vara ett alternativ – inte kan genomföras förrän vid årsskiftet, medan regeringens förslag innebär pengar i augusti.

– Vi får väl fråga pensionärerna: vill ni ha ett bra förslag som kommer lite senare, eller ett dåligt som kommer fort?

Sjöstedt tar också upp de våldsamma upploppen under påskhelgen och kritiserar att regeringen inte skjuter till mer än 2 miljoner kronor till Polismyndigheten i vårändringsbudgeten. SD kommer nu försöka att ändra detta i riksdagen.

– Jag hoppas att vi kan enas om ett större tillskott än 2 miljoner, säger Oscar Sjöstedt.

Fel håll

Vårändringsbudgeten, eller vårpropositionen, får kraftig kritik från andra oppositionspartier. Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna, menar att Sverige är på väg åt fel håll.

– Det är en svag budget av en svag regering. Socialdemokraterna har misslyckats med skolan, brottsligheten och segregationen.

Liberalerna stöttar inte regeringens garantitillägg.

– Det här är ett utskällt förslag som gör att det inte lönar sig att ha jobbat. Vi kommer nu undersöka om det finns andra sätt att förbättra pensionerna för människor.

Inte heller Kristdemokraterna är med på tåget.

– Garantitillägget är inte bra utformat, det är utskällt. Jag är osäker på om Socialdemokraterna själva vill ha detta när det så tydligt bryter mot en del principer i pensionssystemet, som att det ska löna sig att arbeta, säger Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson för KD.

"Akut situation"

Forssmed säger att regeringens budget präglas av passivitet och hänvisar till påskupploppen.

– Det här är en akut situation men också en konsekvens av att polismakten inte är tillräckligt utbyggd, inte har nog med personal eller verktyg i den här typen av upploppssituationer.

Mats Persson beskriver en kostnadskris på bensin och diesel, kraftigt ökade kostnader för uppvärmning av hus, inflationen som tar fart och samtidigt stänger jätteekonomin Kina ned samhällen på grund av covid-19.

– Det är en perfekt storm, säger Persson.

Pensionsförslaget har tagits fram av S, V och MP. Men Miljöpartiets språkrör Per Bolund kan inte garantera att partiet röstar ja till vårändringsbudgeten.

– Vi kommer att ta ställning senare hur vi agerar i omröstningen i riksdagen, säger han.

Orsaken är att MP saknar satsningar på klimatet.

– Den här budgeten är ju fullständigt barskrapad på alla former av klimatpolitiska förslag, säger Bolund.

Regeringen verkar dock kunna räkna med Vänsterpartiets stöd.

– Jag har svårt att se att det skulle vara ett förslag som är bättre för Sveriges pensionärer. Utgångspunkten är att vi kommer stötta förslagen i den ändringsbudget som är lagd, säger Ali Esbati, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Niklas Svahn/TT

Owe Nilsson/TT

Maria Davidsson/TT

Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT