ELKRISEN

Kraftigt lyft för elpriset i norr

Elpriserna i norr lyfter. Arkivbild Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Elpriset i norra Sverige stiger kraftigt i morgon enligt prissättningen på elbörsen Nordpool. I snitt stiger priserna i landets två nordliga elområden SE1 och SE2 till 85 öre per kilowattimme, mot strax under 40 öre tidigare i veckan.

För att hitta ett högre elpris i norra Sverige får man gå tillbaka till början av mars, dagarna efter det att ryska styrkor inlett invasionskriget i Ukraina och väst infört sanktioner mot Ryssland, ryska företag och ryska beslutsfattare.

Högre naturgaspriser

Samtidigt dämpas snittpriserna i de två södra elområdena, SE3 och SE4, på Nordpool.

Prisläget i söder är dock generellt väsentligt högre i söder än i norr, till följd av sammankopplingen med europeiska priser och kapacitetsbrist när det gäller kraftöverföring mellan olika elområden i Sverige.

I elområdet SE3 sjunker snittpriset på torsdag till 2 kronor per kilowattimme, ned från 2:25 kronor i tisdags. I SE4 sjunker priset till 2:02 kronor, från 2:25 kronor.

Kallare väder och högre naturgaspriser på kontinenten bidrar till utvecklingen.

Naturgaspriset på råvarubörsen i Amsterdam lyfter sedan Tyskland aktiverat en krisplan som kan sluta med ransoneringar sedan Ryssland krävt att få betalt i rubel för framtida gasleveranser.

Ukrainakriget och västliga sanktioner har skakat energimarknaden i Europa. Det gäller särskilt naturgaspriserna, som till följd av sammanlänkade elmarknader även påverkar svenska elpriser.

Enligt avtal

Priset på naturgas har lyft kraftigt även om ryska naturgasleveranser än så länge har fortsatt enligt avtal.

"Priserna steg kraftigt när Ryssland invaderade Ukraina och har sedan dess fortsatt att vara högre än tidigare", skriver Energimyndigheten i ett marknadsbrev.

Som högst var naturgaspriset den 7 mars då det lyfte till 345 euro per megawattimme – ett nytt historiskt rekord. I onsdagens handel har priset lyft med 10 procent från i tisdags till 120 euro per megawattimme.

Historiskt – fram till i höstas – har naturgaspriserna kretsat kring 10-20 euro per megawattimme.

Joakim Goksör/TT