KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Elministern: Lovar göra allt jag kan

Energiminister Khashayar Farmanbar (S). Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi (TT)

– Jag vill att investeringarna ska hamna i Sverige.

Energiminister Khashayar Farmanbar lovar att göra precis allt vad han kan för att snabba på elnätsutbyggnaden och förenkla tillståndsprocesserna.

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) konstaterar att det besked om elnätsutbyggnad som Svenska Kraftnät nu kommit med innebär en enorm satsning, närmast rekordstor. Det handlar om lika mycket el som går åt för hela Stockholm. Ändå räcker det inte till för behoven i norr där de gröna investeringarna ska startas.

– Jag är stolt, men inte nöjd. Vi vill ha mer el på plats.

Varningarna om att investeringar kan hamna utomlands om inte elen kommer tar han på stort allvar.

– Jag vill att investeringarna ska hamna i Sverige. Jag lovar att göra allt vad jag kan, säger han.

Grejer på gång

Han påpekar att en hel del redan är på gång. Tillståndsprocessen ska halveras inom bara tre år, till 2025. Dessutom har en ny investeringsstrategi tagits fram, som innehåller konkreta punkter för att snabba på elförsörjningen.

Det är många intressen som måste vägas mot varandra, exempelvis samernas intressen, markägares intressen, naturhänsyn och annat som kan stå emot behov av mer el. Men det ska finnas bättre metoder för att göra avvägningarna, förklarar han.

– Man har många intressen att ta hänsyn till. Men måste komma ihåg att energi är ett grundläggande intresse för hela energiomställningen.

Kösystemet

Han kan också tänka sig att se över kösystemet för elutbyggnaden, om det behövs. Som det är i dag är det enbart kötiden som avgör, men det kan vara aktuellt med andra kriterier. Som till exempel hur pass stora klimat- och miljövinsterna blir. Elbranschen säger att det krävs regelförändringar i lag för att ändra köordningen.

– Jag är inte säker på att det behövs lagändringar, men om det behövs så är vi beredda att se över det.

Han poängterar att det pågår en massa arbete för att snabba på elutbyggnaden.

– Vi har processer på gång, men en tydlig signal är att det måste gå fort, säger Khashayar Farmanbar.

Johanna Cederblad/TT