CORONAVACCINERINGEN

Vaccin mot omikron kan tas fram snabbt

Richard Bergström är Sveriges vaccinsamordnare. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Coronaviruset (TT)

Att Sverige skulle få sitt första bekräftade fall av coronavirusvarianten omikron var väntat.

– Det viktiga är vad som görs framgent, säger Matti Sällberg vaccinforskare vid Karolinska institutet till TT.

Om vaccinerna skulle behöva uppdateras kan det vara klart inom några månader, säger Sveriges vaccinsamordnare till DN.

På måndagskvällen meddelade Folkhälsomyndigheten (FHM) att ett första bekräftat fall av omikron har hittats i Sverige. Varianten påvisades i ett prov taget för lite mer än en vecka sedan från en resenär som nyligen vistats i södra Afrika.

– Det är ungefär som förväntat, det kan dyka upp, men sedan gäller det att se om det sprids vidare, det är den stora frågan. Att det dyker upp några fall med personer som har varit och rest är inte ett dugg konstigt, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet (KI) och som sitter i styrelsen för två bolag inom vaccin och medicinteknik.

Viktigt med uppsikt

Sällberg understryker att det är viktigt att hålla den nya varianten under uppsikt.

– Är det så att den börjar spridas kan det handla om en deltaliknande variant, men det vet vi inte i nuläget.

Preliminära data tyder på att det kan finnas en ökad risk för att tidigare coronasjuka personer kan smittas på nytt med omikron, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Men det är ännu oklart hur smittsam virusvarianten är, i vilken mån den kan komma förbi vaccinen och hur allvarligt sjuk man blir jämfört med tidigare varianter, skriver WHO i en uppdatering till de 194 medlemsländerna på måndagen.

Och eftersom vi ännu vet så lite blir riskbedömningen bister: "De övergripande globala risker som kan kopplas till den nya varianten omikron bedöms vara mycket höga", heter det i uppdateringen.

Nya vacciner?

Om det visar sig att vaccinerna behöver modifieras för att fungera effektivt mot omikronvariantens mutationer av spikproteinet är det enkelt gjort, säger Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström till Dagens Nyheter.

– I princip knappar man bara in den nya sekvensen i datorn. Pfizer har sagt att man kan ställa om hela produktionen på 100 dagar, säger han till tidningen.

Några större studier om virusets effekt, likt förra året då vaccinet skulle testas för första gången, krävs inte.

– I stället gör man en mindre studie där man undersöker mängden antikroppar, så att man ser att de ligger på ungefär samma nivå som för det gamla vaccinet, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket till DN.

Hon bedömer att processen i så fall kan gå på "några månader".