TYSKLANDS EKONOMI

Kansler Scholz tar kamp mot corona och kol

Socialdemokraten Olaf Scholz (med pekande hand) med blivande regeringskolleger, Christian Lindner från FDP och De grönas Annalena Baerbock och Robert Habeck. Bild: Kay Nietfeld/AP/TT

Tyskland (TT)

En ny era inleds i tysk politik.

Socialdemokraten Olaf Scholz blir ny förbundskansler med de två tidigare politiska fienderna De gröna och Liberalerna.

Kolets framtid och digitalisering är regeringens nya utmaningar. Men först ut är coronakrisen.

Det var, trots allt, med lätta lite hoppande steg som de tre partiernas ledare promenerade invid Berlinfloden Spree till den första presskonferensen för att förklara ett regeringssamarbete.

Två månader av intensiva förhandlingar har följt efter septembervalet, för att ersätta konservativa Angela Merkels ledarskap som kommit att prägla Tyskland.

Men med självklar pondus tog Olaf Scholz ordet på pressmötet, finansministern och tidigare Hamburgledaren inledde med att direkt varna för den nya spridningen av coronaviruset.

Den blivande regeringen meddelade sedan att kampen mot användningen av kol som energikälla blir en prioritet, med målet om utfasning 2030 och att vara helt kolneutralt 2050.

Frågan är avgörande för De gröna att ingå i regeringen. För liberala FDP är en ökad digitalisering och marknadsliberala reformer av största vikt.

Allt samlas under regeringens nya slogan "Våga göra fler framsteg".

Men Scholz, i mörk kostym och mörkröd slips, markerade också Tysklands plats i världssamfundet tidigt i sitt anförande.

Hjärtat av Europa

– Det är vår uppgift som starkt och folkrikt land i hjärtat av Europa, att verka för och flytta fram positionerna för ett oberoende Europa.

Tidsramen att få till stånd en regering, och med Scholz som ny förbundskansler, var satt till EU:s toppmöte i december, vilket nu är avklarat. Men Scholz är redan djupt involverad som finansminister . Dessutom är han en av dem som stått avgående förbundskansler Merkels närmast.

Med på scenen i Berlin stod också de två koalitionspartierna, sämjan tycktes god men svårigheterna att få till stånd en uppgörelse var uppenbara.

Efter Scholz talade De grönas Robert Habeck, en av två partiledare.

– Jag ska vara ärlig, det har varit ganska ansträngande tidvis, sade han om regeringsförhandlingarna.

Därpå följde den tredje parten i regeringsformationen, FDP:s partiledare Christian Lindner, som underströk vikten av att driva processen om ökad digitalisering "för att modernisera Tyskland."

– Våra förhandlingar har varit diskreta, för att komma ifrån den politiska kultur som präglat debatten i Tyskland, sade Lindner.

Lindner finansminister

De rödgrönas löften om höjd lägstalön och omfattande klimatsatsningar har stått mot FDP:s krav på att skatterna inte ska höjas och att staten inte heller ska öka sina skulder.

Enligt flera medier blir Lindner, som väntat, finansminister. Utrikesministerposten får De grönas Annalena Baerbock, medan hennes parhäst Robert Habeck får leda ett nytt "superdepartement" med ansvar för närings-, klimat- och energipolitiken.

Socialdemokraterna uppges, utöver kanslerposten, bland annat få inrikes- och försvarsministerposterna samt ett helt nytt departement för byggnation och bostäder.

Scholz väntas installeras som förbundskansler omkring Nikolausdagen den 6 december. Därmed går Merkel bet på att kunna kalla sig Tysklands längst sittande förbundskansler – ett rekord som innehas av återföreningskanslern Helmut Kohl.

Pontus Ahlkvist/TT

Grim Berglund/TT

Så många mandat får nya regeringen i förbundsdagen. Bild: Anders Humlebo

Fakta

Tyska förbundsdagsvalet ägde rum 26 september.

Resultatet ansågs svårtolkat, men Socialdemokraterna (SPD) blev största parti, och inledde i början av oktober samtal med miljöpartiet De gröna och liberala FDP, som sakpolitiskt står betydligt närmare Angela Merkels kristdemokratiska CDU/CSU.

SPD:s kanslerkandidat Olaf Scholz kommer att lösa av Merkel som förbundskansler, troligen i början av december. CDU/CSU får därmed gå i opposition.